Chiar şi o creştere modestă a activităţii fizice reduce riscul de îngrăşare după renunţarea la fumat, mai ales în rândul femeilor de vârstă medie, arată un studiu extins citat de Reuters.
“Am descoperit că şi o minimă activitate fizică minimizează creşterea greutăţii la femeile care au renunţat la fumat”, a declarat şeful echipei care a realizat studiul, Juhua Luo de la Şcoala de Sănătate Publică a Universităţii Indiana, SUA.
Astfel, mersul pe jos timp de 90 de minute pe săptămână la viteza de 5 kilometri pe oră este suficient pentru a minimiza creşterea greutăţii după renunţarea la fumat, potrivit cercetătorilor.
Totuşi, cele mai bune rezultate au fost obţinute de femeile care au realizat 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată pe săptămână.
Surprinzător, femeile care aveau o activitate fizică redusă, dar şi-au mărit activitatea după ce au renunţat la fumat au înregistrat beneficii similare cu cele care au făcut sport înainte şi după renunţarea la fumat, potrivit cercetătorilor.
Cercetătorii au urmărit timp de trei ani 4.717 fumători cu vârsta între 50 şi 70 de ani, în cadrul studiului Sănătatea Femeilor.
Dintre acestea, 2.282 de femei au renunţat la fumat şi au înregistrat o creştere medie a greutăţii cu 3,5 kg.
Însă persoanele care şi-au mărit activitatea fizică după renunţarea la fumat cu cel puţin 150 de minute de exerciţii moderate spre intense pe săptămână au înregistrat o creştere medie a greutăţii cu 2,55 kg, în timp ce femeile care nu şi-au sporit activitatea fizică au raportat o creştere a greutăţii cu 3,88 kg, în medie.
Femeile care practicauactivităţi fizice frecvente înainte şi după renunţarea la fumat au înregistrat o creştere medie a greutăţii cu 2,63 kg.
Cele mai mari beneficii au fost înregistrate de femeile obeze care şi-au sporit activitatea fizică după renunţarea la fumat, arată studiul prezentat în iulie în publicaţia Menopause.
De asemenea, activitatea fizică are cel mai mare impact asupra greutăţii corporale în cazul femeilor cu vârsta cea mai redusă, mai arată studiul.
Deşi studiul a exclus femeile cu vârsta peste 70 de ani, autorii subliniază că renunţarea la fumat aduce beneficii importante la orice vârstă.