Cum a redus un spital consumul de energie în radiologie, realizând economii mari

Cum a redus un spital consumul de energie în radiologie, realizând economii mari

Departamentele de radiologie pot economisi zeci de mii de dolari în fiecare an dacă folosesc anumite tactici de reducere a consumului de energie, care ar putea reduce şi emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de radiologie.

O echipă de experţi de la Spitalul Universitar Basel din Elveţia şi-a detaliat strategia pentru reducerea consumului de energie al departamentului de radiologie într-o nouă lucrare publicată în revista Radiology.

Pentru a evalua sarcina totală de energie, echipa a identificat mai întâi toate dispozitivele consumatoare de energie din cadrul departamentului de radiologie. Acestea au inclus 60 de sisteme de imagistică medicală (CT, RMN, PET/CT, radiografie, angiografie şi unităţi US), 80 de staţii de lucru cu sisteme de arhivare şi comunicare (PACS), 165 de computere personale, şase monitoare inteligente şi 53 de imprimante.

„Consumul de energie neproductiv de către dispozitivele consumatoare de energie inactiv (de exemplu, computere, monitoare şi imprimante) şi, în special, modalităţile radiologice cu consum intens de energie reprezintă un potenţial imens de economisire a energiei şi a emisiilor de CO2”, a remarcat Tobias Heye, autorul corespondent al lucrării.

Folosind un instrument de urmărire a activităţii, echipa a reuşit să monitorizeze când dispozitivele erau online şi când offline.

Deşi instrumentul de urmărire a activităţii a dezvăluit că, în general, instituţia a respectat politicile care cer ca echipamentele să fie oprite atunci când nu sunt utilizate, a identificat mai multe dispozitive care ar putea fi oprite mai frecvent - şase sisteme de imagistică medicală (un CT, două PET/CT, o angiografie CT hibridă şi două unităţi din SUA), 16 staţii de lucru PACS şi computere personale, 20 de imprimante şi şase monitoare inteligente.

Echipa a calculat că oprirea acestor dispozitive făcută mai des ar duce la economii anuale de energie de 72.337 kWh, sau 19.531 USD în costuri cu energia în 2022. S-a estimat că acest lucru ar duce la economii de 60.937 USD în 2023.

„O schimbare susţinută a comportamentului faţă de oprirea dispozitivelor neutilizate este încurajată prin afişarea economiilor acumulate de energie, costuri şi emisii de CO2 pe tablourile de bord live vizibile personalului”, au explicat autorii, potrivit siteului healthimaging.com.

„Acest proiect a realizat o reducere substanţială a emisiilor de CO2 prin limitarea consumului neproductiv de energie, fără a afecta îngrijirea pacientului sau operaţiunile generale ale spitalului,” a declarat Tobias Heye.

Acest studiu a fost realizat în Elveţia, o ţară care consumă mult mai puţină energie decât alte state europene sau Statele Unite. Autorii au estimat că în alte ţări europene, consumul de energie ar putea fi de 2 până la 7 ori mai mare decât cel observat în studiul lor, ceea ce ar duce la economii şi mai mari de energie şi costuri dacă s-ar implementa modificări.

viewscnt