Nopţile nedormite au efecte nefaste asupra sănătăţii. Se ştie acest lucru, însă un studiu recent publicat în revista Sleep, scoate la lumină relaţia directă dintre somnul pierdut zi de zi şi reacţia creierului la alimente. Cu alte, cuvinte, nopţile nedormite influenţează apetitul alimentar.
Oamenii de ştiinţă arată că pierderea somnului te poate face să mănânci mai mult. Şi dacă asta ar însemna consumul unor salate sănătoase şi legume verzi nu ar fi o problemă, însă privarea totală de somn poate declanşa un sistem de recompense în creier, ca răspuns la stimuli alimentari, iar acestea sunt în general alimente nesănătoase.
Cercetătorii au urmărit voluntarii care au intrat în studiu după mai multe zile de nesomn. Oamenii de ştiinţă au putut să arate două lucruri: faptul că şi pierderea somnului în cantităţi mici, adică doar cîteva nopţi pierdute, pot pune „creierul în pericol de hiperactivare a declanşatoarelor alimentare, ceea ce ar putea fi un factor de risc pentru obezitate”, potrivit siteului MedicineNet.com. Iar tulburarea metabolică este primul pas către diabet. Cercetătorii au observat că obţinerea unei cantităţi corecte de somn pare să reducă această hipersensibilitate la stimulii alimentari.
Un alt studiu, publicat în Journal of Applied Psychology, a adăugat un alt factor important, stresul de la serviciu, care influenţează şi el apetitul alimentar. Cercetătorii au descoperit că atunci când oamenii veneau acasă după o zi grea de muncă, aveau mai multe şanse să şi mănânce nesănătos, mai ales dacă erau şi privaţi de somn.
Pur şi simplu, dacă nu dormi suficient, dacă mai eşti şi stresat de la muncă, creierul tău va fi tentant să te facă să alegi mâncare nesănătoasă şi să consumi mai mult ca de obicei.
Pentru majoritatea oamenilor, o cantitate optimă de somn este cea de şapte şi opt ore în fiecare noapte. Recent, cercetătorii de la Pennsylvania State University au studiat felul în care un program simulat de somn restricţionat le-a modificat participanţilor la studiu metabolismul lipidic, afectând metabolizarea grăsimilor.
Un alt studiu, derulat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Michigan sugerează că privarea de somn afectează atenţia şi provoacă deficite care afectează toate aspectele vieţii. Universitatea de Medicină din St Louis a descoperit că persoanele în vârstă care au parte de puţin somn profund sunt au niveluri ridicate ale unei proteine cerebrale numite tau, legată de producerea bolii Alzheimer.