Cum se pot reduce riscurile asociate fumatului? Soluţiile unui expert de la Imperial College din Londra

Cum se pot reduce riscurile asociate fumatului? Soluţiile unui expert de la Imperial College din Londra

Fumatul are efecte nocive asupra sănătăţii în întreaga lume, fiind asociat cu un risc crescut de boli grave, cum ar fi cancerul pulmonar, şi de deces. Experţii discută de mult timp care ar fi cele mai adecvate metode pentru a reduce incidenţa fumatului. Unul dintre experţii reputaţi implicaţi în această dezbatere, profesorul Gerry Stimson de la Imperial College din Londra, propune ca lupta împotriva fumatului să fie abordată din perspectiva drepturilor omului şi reglementată în legislaţia internaţională în domeniu. 

Prof. Gerry Stimson a participat săptămâna trecută la "Forumul Global al Nicotinei 2022", conferinţă organizată la Varşovia, unde şi-a prezentat viziunea asupra celor mai bune căi de combatere a fumatului şi a efectelor sale.

"Mare parte din energia noastră este consumată în discuţia despre reglementările privind siguranţa produselor şi politicile privind controlul produselor care conţin tutun şi reducerea efectelor acestora", a afirmat prof. Gerry Stimson.

"Însă este important să ne gândim şi din perspectiva drepturilor omului. Din punctul meu de vedere, există motive solide ca legislaţia internaţională privind drepturile omului să susţină abordarea privind reducerea riscurilor asociate fumatului", a completat profesorul britanic.

Reducerea efectelor nocive ale fumatului (Tobacco Harm Reduction) este o strategie de sănătate publică care recunoaşte riscurile asociate fumatului şi îşi propune să minimizeze impactul fumatului asupra sănătăţii, încurajând acei fumători adulţi care altfel ar continua să fumeze să treacă complet la produse alternative fundamentate ştiinţific, cu risc redus.

Expertul argumentează că prevenţia în legătură cu consumul de tutun trebuie văzută ca un drept al omului, parte a dreptului la sănătate şi de acces la servicii de prevenire a problemelor de sănătate.

Pe de altă parte, această prevenţie înseamnă şi responsabilitatea persoanelor de a evita expunerea la produse nocive, iar în acest caz responsabilitatea politicilor publice este de a asigura o informare corectă.

La nivel mondial există o reglementare pentru a stimula reducerea consumului de tutun, numită Convenţia-Cadru pentru Controlul Tutunului (FCTC) a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), intrată în vigoare în 2005.

"FCTC nu are la bază o gândire centrată pe drepturile omului sau pe dreptul la sănătate, astfel că lasă la latitudinea decidenţilor care ar putea fi abordarea privind aceste drepturi. Din păcate, acest lucru a dus la o abordare centrată mai degrabă pe protejarea oamenilor de industria tutunului şi de fumat şi nu a dreptului de a avea acces la produse mai sigure", a precizat profesorul.

Profesorul Gerry Stimson, specialist recunoscut în politici de sănătate publică, este un susţinător al reducerii riscurilor asociate fumatului, oferind consultanţă guvernului britanic şi mai multor organizaţii internaţionale, inclusiv Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). El a publicat peste 220 de lucrări ştiinţifice şi mai multe cărţi pe această temă.

viewscnt