Agenţia de cercetare a cancerului din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) se pregăteşte să anunţe că îndulcitorul aspartam este un posibil cancerigen, anunţă joi Reuters, într-o exclusivitate, citând surse.
Unul dintre cei mai răspândiţi îndulcitori artificiali din lume va fi declarat luna viitoare posibil cancerigen de către un important organism de sănătate la nivel mondial, potrivit a două surse care cunosc acest proces, ceea ce îl va pune în opoziţie cu industria alimentară şi autorităţile de reglementare, anunţă joi Reuters.
Aspartamul, utilizat de la băuturi răcoritoare pe bază de îndulcitori, cum sunt sucurile dietetice, la guma de mestecat, va fi catalogat în iulie ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni" pentru prima dată de către Agenţia Internaţională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), au declarat sursele.
Hotărârea IARC, finalizată la începutul acestei luni după o reuniune a experţilor externi ai grupului, are ca scop să evalueze dacă un produs este sau nu un potenţial pericol, pe baza tuturor dovezilor publicate.
Aceasta nu ia în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranţă.
Recomandarea pentru persoanele fizice provine de la un comitet separat de experţi al OMS privind aditivii alimentari, cunoscut sub numele de JECFA (Comitetul mixt de experţi pentru aditivi alimentari al OMS şi al Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură), alături de determinările autorităţilor naţionale de reglementare.
Hotărâri similare ale IARC din trecut pentru diferite substanţe au stârnit îngrijorări în rândul consumatorilor cu privire la utilizarea acestora, au dus la procese şi au presat producătorii să recreeze reţete şi să treacă la alternative, ceea ce a dus la critici potrivit cărora evaluările IARC pot fi derutante pentru public.
JECFA, comitetul OMS privind aditivii, analizează, de asemenea, utilizarea aspartamului în acest an.
Reuniunea sa a început la sfârşitul lunii iunie şi urmează să îşi anunţe concluziile în aceeaşi zi în care IARC îşi va face publică decizia - pe 14 iulie.
Din 1981, JECFA a declarat că aspartamul este sigur pentru consum în limitele zilnice acceptate.
De exemplu, un adult care cântăreşte 60 kg ar trebui să bea între 12 şi 36 de cutii de suc dietetic - în funcţie de cantitatea de aspartam din băutură - în fiecare zi pentru a fi în pericol.
Opinia sa a fost împărtăşită pe scară largă de autorităţile naţionale de reglementare, inclusiv în Statele Unite şi Europa.
Un purtător de cuvânt al IARC a declarat că atât concluziile comitetului IARC, cât şi cele ale JECFA sunt confidenţiale până în iulie, dar a adăugat că acestea sunt „complementare", concluzia IARC reprezentând „primul pas fundamental pentru a înţelege carcinogenitatea".
Comitetul pentru aditivi „efectuează evaluarea riscurilor, care determină probabilitatea ca un anumit tip de rău (de exemplu, cancerul) să apară în anumite condiţii şi niveluri de expunere".
Cu toate acestea, industria şi autorităţile de reglementare se tem că desfăşurarea ambelor procese aproximativ în acelaşi timp ar putea crea confuzie, potrivit scrisorilor autorităţilor de reglementare din SUA şi Japonia, consultate de Reuters.
„Rugăm ambele organisme să îşi coordoneze eforturile de revizuire a aspartamului pentru a evita orice confuzie sau îngrijorare în rândul publicului", a scris Nozomi Tomita, un oficial din cadrul Ministerului japonez al Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, într-o scrisoare datată 27 martie către directorul general adjunct al OMS, Zsuzsanna Jakab.
Scrisoarea, analizată de Reuters, cerea, de asemenea, ca concluziile celor două organisme să fie publicate în aceeaşi zi, aşa cum se întâmplă acum.
Misiunea japoneză de la Geneva, unde se află sediul OMS, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
CONTROVERSE
Hotărârile IARC pot avea un impact uriaş.
În 2015, comitetul său a concluzionat că glifosatul este „probabil cancerigen".
Ani mai târziu, chiar dacă alte organisme, precum Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), au contestat această evaluare, companiile încă resimţeau efectele deciziei.
În 2021, compania germană Bayer a pierdut al treilea apel împotriva unor verdicte ale instanţelor americane care au acordat despăgubiri clienţilor care au pus cancerul lor pe seama utilizării erbicidelor sale pe bază de glifosat.
Deciziile IARC s-au confruntat, de asemenea, cu critici pentru că au stârnit alarme inutile în legătură cu substanţe sau situaţii greu de evitat.
Acesta a inclus anterior munca de noapte şi consumul de carne roşie în categoria „probabil cancerigen", iar utilizarea telefoanelor mobile în categoria „posibil cancerigenă", la fel ca şi în cazul aspartamului.
„IARC nu este un organism de siguranţă alimentară, iar analiza lor asupra aspartamului nu este cuprinzătoare din punct de vedere ştiinţific şi se bazează în mare măsură pe cercetări discreditate pe scară largă", a declarat Frances Hunt-Wood, secretarul general al Asociaţiei Internaţionale a Îndulcitorilor (ISA).
Organismul, printre ai cărui membri se numără producători giganţi de băuturi răcoritoare, a declarat că are „îngrijorări serioase cu privire la revizuirea IARC, care poate induce în eroare consumatorii".
Aspartamul a fost studiat pe larg timp de ani de zile.
Anul trecut, un studiu observaţional realizat în Franţa pe 100.000 de adulţi a arătat că persoanele care au consumat cantităţi mai mari de îndulcitori artificiali - inclusiv aspartam - au avut un risc de cancer uşor mai mare.
Acesta a urmat unui studiu al Institutului Ramazzini din Italia la începutul anilor 2000, care a raportat că unele cancere la şoareci şi şobolani au fost legate de aspartam.
Cu toate acestea, primul studiu nu a putut dovedi că aspartamul a cauzat creşterea riscului de cancer, iar metodologia celui de-al doilea studiu a fost pusă sub semnul întrebării, inclusiv de către EFSA, care l-a evaluat.
Utilizarea aspartamului este autorizată la nivel mondial de către autorităţile de reglementare care au analizat toate dovezile disponibile, iar marii producători de alimente şi băuturi au apărat timp de decenii utilizarea acestui ingredient.
IARC a declarat că a evaluat 1.300 de studii în cadrul analizei din iunie.
Modificările recente ale reţetelor de către un producător gigant care a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru ca în 2020 să îl elimine din nou, demonstrează lupta pe care o are industria atunci când vine vorba de echilibrarea preferinţelor de gust cu preocupările legate de sănătate.
Includerea aspartamului pe lista de posibile substanţe cancerigene are ca scop să motiveze mai multe cercetări, au declarat surse apropiate IARC, ceea ce va ajuta agenţiile, consumatorii şi producătorii să tragă concluzii mai ferme.
Dar, de asemenea, este probabil că va aprinde din nou dezbaterea cu privire la rolul IARC, precum şi la siguranţa îndulcitorilor în general.
Luna trecută, OMS a publicat recomandări care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori fără zahăr pentru controlul greutăţii.
Recomandările au stârnit furie în industria alimentară, care susţine că acestea pot fi utile pentru consumatorii care doresc să reducă cantitatea de zahăr din dieta lor.