Podiatria este cea mai tânără profesie medicală din România. În decembrie 2018, demersurile întreprinse de Asociaţia de Podiatrie pentru recunoaşterea oficială a profesiei de podiatru au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii. Specialiştii au explicat, în emisiunea 360MEDICAL difuzată duminică la postul B1 TV, beneficiile pe care podiatrii le pot aduce pacienţilor din România.
Chiar dacă foarte tânără în România, profesia are o istorie respectabilă pe plan mondial.Pentru mai bine de jumătate din Europa, dar şi pentru Statele Unite sau Canada, podiatria are o istorie de mai mult de 100 de ani.
Profesia de podiatru se adresează pacienţilor care suferă din cauza unor patologii ale picioarelor, cea mai frecventă fiind neuropatia diabetică. În România, peste 1 milion de persoane suferă de diabet zaharat.
"Podiatria joacă şi un rol important de prevenţie. Încălţămintea ar trebui 'prescrisă' de către un podiatru, pentru că încălţămintea trebuie să fie adaptată piciorului şi nu piciorul trebuie să se adapteze la încălţăminte", a declarat asist. univ. dr. Cristian Paul Dan, vicepreşedintele Asociaţiei de Podiatrie, în cadrul emisiunii.
"O încălţăminte incorect purtată sau incorect aleasă poate să ducă la patologii greu tratabile", a completat medicul.
Alte afecţiuni care pot fi tratate de către podiatru sunt cele legate de patologia piciorului - într-un mod conservativ, fără intervenţie chirurgicală - şi fasceitele plantare.
"Cu toţii, la un moment dat, am avut o durere în talpă, pentru că am stat mai mult în picioare sau ne-am folosit inadecvat picioarele. Am auzit de acei pinteni, care sunt un rezultat al fasceitei plantare, Nu pintenul ne doare, ci faptul că s-a inflamat fascia plantară", a explicat dr. Cristian Paul Dan.
De asemenea, podiatrul poate ajuta la tratarea tendinitelor sau a unghiei încarnate. Podiatria are un rol esenţial de prevenţie, pentru a evita înrăutăţirea afecţiunilor şi evitarea intervenţiilor chirurgicale sau amputaţiilor.
"Sunt două cauze mari ale amputaţiilor: una este diabetul, cealaltă este boala aterosclerotică. Diabetul "oferă" o şansă mult mai mare pacienţilor de a face boală aterosclerotică, adică de a li se înfunda vasele de sânge care hrănesc piciorul. În felul acesta, pacientul ajunge mult mai uşor să facă ulcere", a afirmat prof. univ. dr. Mihai Ionac, medic primar chirurgie vasculară, preşedintele Asociaţiei de Podiatrie, în cadrul emisiunii.
În acest fel, piciorul nu se mai poate reface atunci când apar leziuni, iar diabetul contribuie la apariţia unor deformări.
"Păacientul va apăsa pe picior mult mai intens în anumite zone, iar acele zone pur şi simplu vor fi strivite şi în felul acesta apar ulcerele. Probleme foarte mare este că 85% din amputaţii încep de la un ulcer. Aici este rolul uriaş atât al diabetologului, cât şi al chirurgului vascular, al podiatrului şi al dermatologului", a adăugat profesorul.
Disciplina podiatriei este puţin dezvoltată în România. Astfel, pentru formarea podiatrilor, este nevoie de crearea de linii de învăţământ la universităţile de medicină şi farmacie din România.
Specialiştii consideră că este nevoie de stimularea profesiei de podiatru în România, în condiţiile în care un singur podiatru român, format însă în Marea Britanie, este recunoscut oficial în ţara noastră în august 2021.
"Este necesară, în mod clar, o pregătire de noi profesionişti în universităţi. S-a propus, ca primă măsură de a crea aceşti specialişti, un master la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Cluj, care, din păcate, nu a putut fi demarat, din două motive, unul fiind cel legat de vremurile pandemice actuale, al doilea cauzat de lentoarea cu care unele autorităţi răspund cererilor de aprobări necesare", a declarat dr. Nicolae Fotin, medic epidemiolog, în cadrul aceleiaşi emisiuni.
În prezent, programul de master de la UMF Cluj se află încă în evaluare la Ministerul Educaţiei şi ar putea, într-un scenariu optimist, demara în anul universitar 2022/2023. Programul de master se va adresa medicilor absolvenţi de medicină generală, asistenţilor medicali cu studii superioare de lungă durată şi absolvenţilor de programe universitare de balneofiziokinetoterapie.
"Avem nevoie de cineva care să se priceapă să îngrijească picioarele, nu să îngrijească şi picioarele. La Cluj există un mic nucleu, cel puţin pe partea de îngrijire a piciorului diabetic, dar trebuie extins la nivel naţional", a mai spus asist. univ. dr. Cristian Paul Dan.
Puteţi urmă integral înregistrarea emisiunii dedicate podiatriei în link-ul de mai jos: