“Deşerturile medicale” din România: jumătate dintre judeţe sunt la coada clasamentului UE privind proximitatea populaţiei faţă de un spital

“Deşerturile medicale” din România: jumătate dintre judeţe sunt la coada clasamentului UE privind proximitatea populaţiei faţă de un spital

Problema “deşerturilor medicale”, care desemnează zonele în care populaţia nu are acces sau are acces la mare depărtare la servicii medicale, reprezintă o preocupare în multe state europene. O situaţie statistică până la nivel de judeţ, în România, sau echivalentul administrativ din celelalte state membre ale Uniunii Europene a fost publicată luni de către Eurostat, biroul de statistică al UE. Aceasta arată că situaţia din România este mai gravă decât în celelalte state europene, jumătate dintre judeţe având peste jumătate din populaţie situată la o distanţă de cel mai apropiat spital mai mare de 15 minute de mers cu maşina.

Datele sunt valabile pentru 2023, an în care 83,2% din populaţia Uniunii Europene locuia la mai puţin de 15 minute de condus faţă de cel mai apropiat spital.

Situaţia cea mai bună este în vestul şi nordul Europei, unde în multe state (precum Franţa, Germania, Finlanda, Danemarca sau Olanda), peste 50% din populaţia din toate unităţile administrativ-teritorială de nivel NUTS 3 (echivalentul judeţelor în România) au acces la spital în cel mult 15 minute de mers cu maşina.

În schimb, statele din sudul Europei şi mai ales cele din est, foste comuniste, au o situaţia mai dificilă legată de accesul populaţiei la un spital.

În total, în UE există 97 de unităţi teritoriale de nivel NUTS 3 în care mai puţin de 50% din populaţie locuieşte la o distanţă de cel mult 15 minute de mers cu maşina faţă de un spital (marcate cu galben pe hartă).

Dintre aceste unităţi teritoriale, 21 se află în România (jumătate dintre judeţele ţării), 15 în Grecia, câte 9 în Croaţia şi Spania, 8 în Polonia, iar câte 6 în Irlanda, Portugalia şi Slovenia.

Mai mult, există în UE doar 7 unităţi teritoriale în care mai puţin de 10% din populaţie locuieşte la o distanţă de cel mult 15 minute de mers cu maşina de un spital.

Patru dintre aceste unităţi teritoriale sunt în Grecia (Lefkada 0%; Lesvos, Limnos şi Thesprotia – fiecare 7,7%; şi Halkidiki - 9,8%), iar 3 în România (Covasna - 6,9%, Tulcea - 7% şi Mehedinţi – 7,2%).

În România, cea mai bună situaţie din perspectiva proximităţii faţă de un spital se regăseşte în Bucureşti, unde 98,4% din populaţie se află la mai puţin de 15 minute de mers cu maşina de un spital, Capitala fiind urmată de judeţele Timiş (69,2%), Constanţa (66,2%) şi Prahova (65,9%), potrivit datelor Eurostat. 

viewscnt