Dezbatere publică privind metodologia de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice

Dezbatere publică privind metodologia de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice

Ministerul Sănătăţii organizează luni, 25 octombrie, o dezbatere publică privind proiectul de metodologie de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice, în funcţie de specificul acestora – esenţiale şi avansate.

Proiectul de ordin, prezentat recent de către 360medical.ro, prevede, între altele, că serviciile farmaceutice avansate pot fi acordate numai de către farmacişti cu drept de liberă practică, care au urmat un curs de instruire organizat de către instituţii de învăţământ superior cu profil medico-farmaceutic acreditate.

Persoanele interesate să participe la dezbatere trebuie să trimită o solicitare de înscriere la adresa de e-mail “propuneri@ms.ro”, până vineri, 22 octombrie 2021, ora 12.00.

Dezbaterea va începe luni, 25 octombrie, de la ora 14.00, fiind organizată în sistem videoconferinţă cu cel mult 100 de participanţi. Înscrierea participanţilor se va face în ordinea în care a fost primită solicitarea de participare, timpul total alocat fiind de 50 de minute, cu posibilitate de reconectare.

Luarea cuvântului se va face în ordinea în care a fost făcută înscrierea, iar timpul alocat fiecărui vorbitor va fi de maxim 3 minute.

CE PREVEDE NOUA METODOLOGIE

Principalele prevederi ale metodologiei de realizare şi implementare a serviciilor farmaceutice şi a nomenclatorului serviciilor farmaceutice sunt următoarele:

– stabileşte acordarea serviciilor farmaceutice în funcţie de specificul acestora, respectiv esenţiale şi avansate.

– prevede elaborarea ghidurilor serviciilor farmaceutice de către comisia de specialitate farmaceutica din Ministerului Sănătăţii, în colaborare cu Colegiul Farmaciştilor din România.

– prevede că serviciile farmaceutice avansate pot fi acordate numai de către farmacişti cu drept de liberă practică, în farmacii comunitare şi oficine comunitare rurale/sezoniere autorizate, care au urmat un curs de instruire organizat de către instituţiile de învăţământ superior cu profil medico-farmaceutic uman acreditate în vederea dobândirii abilităţilor/competenţelor de a presta serviciul farmaceutic respectiv, finalizat cu atestarea/certificarea în acest sens.

– stabileşte aspectele generale pe care trebuie să le cuprindă fiecare ghid.

– precizează autorităţile şi instituţiile responsabile de supravegherea acordării serviciilor farmaceutice.

viewscnt