Examinarea prin rezonanţă magnetică (RMN/ IRM) este o tehnică modernă de imagistică medicală, neinvazivă, neiradiantă, care permite vizualizarea în detaliu a diferitelor organe şi ţesuturi din corpul uman. Adesea, examinarea prin RMN poate evidenţia aspecte care nu pot fi observate sau cuantificate prin intermediul radiografiei convenţionale, ecografiei sau tomografiei computerizate (CT). Pe lângă avantajul de a furniza o detectare superioară a diverselor potenţiale anomalii, examinarea RMN poate fi repetată ori de câte ori este necesar, fără a produce efecte secundare, în cazul pacienţilor care nu au contraindicaţii absolute pentru acest tip de investigaţie.
Stabilirea unui diagnostic corect depinde de acurateţea şi precizia investigaţiilor imagistice. La SANADOR, pacienţii au acces la imagistică prin rezonanţă magnetică realizată cu ajutorul unor echipamente moderne, ultraperformante: RMN Siemens Magnetom Skyra 3T în Spitalul Clinic SANADOR, Siemens Magnetom Vida 3T în Clinica SANADOR Floreasca şi două echipamente RMN de 1,5T în Clinica SANADOR Victoriei.
Pentru ce afecţiuni se recomandă investigaţia RMN şi în ce condiţii?
Examinarea prin rezonanţă magnetică este o metodă de imagistică medicală extrem de utilă, fiind folosită pentru diagnosticarea şi gestionarea unei game variate de afecţiuni, inclusiv cele de natură oncologică, ginecologică, cardiologică, digestivă, neurologică, musculoscheletală şi ale părţilor moi. RMN-ul permite o evaluare detaliată a leziunilor, ceea ce contribuie semnificativ la stabilirea unui diagnostic precis, pe baza căruia medicul poate recomanda un tratament adecvat.
Tehnologia RMN se bazează pe utilizarea unui câmp magnetic puternic. De aceea, este foarte important ca înainte de efectuarea acestei investigaţii să existe o evaluare atentă a pacientului, inclusiv a istoricului medical, astfel încât să se decidă cu exactitate dacă există vreo contraindicaţie pentru această examinare. Pacienţii pentru care nu este indicată efectuarea unui RMN sunt cei cu implanturi feromagnetice, cum ar fi protezele, implanturile dentare, tijele, şuruburile, clipsurile metalice, valvele metalice, pacemakerele, etc. În astfel de cazuri, pacienţii trebuie să furnizeze documente care să ateste compatibilitatea acestor dispozitive cu procedura de RMN.
La SANADOR, pacienţii au acces la metode avansate de diagnostic, atât din punct de vedere structural, cât şi funcţional, pentru diferite afecţiuni. De exemplu, RMN-ul funcţional este extrem de util pentru diagnosticul detaliat al afecţiunilor neurologice şi neurochirurgicale, în timp ce RMN-ul mamar poate fi recomandat în circumstanţe speciale pentru a oferi informaţii suplimentare faţă de mamografie şi ecografie mamară, în special pentru identificarea leziunilor de dimensiuni reduse în stadii incipiente. De asemenea, la SANADOR, pacienţii au acces şi la RMN multiparametric de prostată, o investigaţie esenţială pentru diagnosticul cancerului de prostată.
Ce tipuri de aparate se folosesc pentru RMN?
Puterea câmpului magnetic folosit în dispozitivele de imagistică prin rezonanţă magnetică (IRM) joacă un rol important în obţinerea unor imagini cât mai clare şi mai detaliate. Unitatea de măsură a densităţii fluxului magnetic este cunoscută sub denumirea de Tesla (T). În prezent, cele mai folosite IRM-uri utilizează câmpuri magnetice de 1,5 T şi 3 T. Atunci când se utilizează un aparat RMN de 3 T, faţă de unul de 1,5 T, achiziţia imaginilor are loc mai rapid. Aceasta implică o scurtare a timpului necesar pentru examinare, menţinând în acelaşi timp calitatea imaginii şi obţinând o rezoluţie superioară a acesteia în comparaţie cu dispozitivele de 1,5 T.
Există numeroase avantaje asociate utilizării unui aparat IRM de 3 T, în special pentru pacienţii claustrofobi sau cei care au dificultăţi în menţinerea poziţiei de decubit. În plus, examinarea IRM la 3 T oferă o calitate a imaginilor net superioară, furnizând medicului informaţii esenţiale cu privire la zona analizată.
La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la examinare RMN realizată cu echipamente de ultimă generaţie: Siemens Magnetom Skyra 3 T, Philips Achieva 1,5 T dSTREAM şi Siemens Magnetom Avanto 1,5 T. Clinica SANADOR Floreasca este echipată cu dispozitivul RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida, bazat pe tehnologia BioMatrix, cea mai recentă tehnologie dezvoltată pentru RMN. Siemens Magnetom Vida 3T reprezintă primul aparat RMN cu senzori Biomatrix încorporaţi în structura sistemului, ceea ce contribuie la obţinerea de imagini clare, cu rezoluţie înaltă. Echipamentul RMN Magnetom Skyra 3T oferă numeroase avantaje, cum ar fi o durată mai scurtă a examinării, imagini de înaltă calitate şi capacitatea de a identifica leziuni foarte mici cu precizie.
Tehnologia actuală permite obţinerea de imagini precise, eliminând artefactele produse de mişcarea şi respiraţia pacientului. De asemenea, senzorii permit monitorizarea în timp real a unor parametri, precum frecvenţa cardiacă, fiind astfel o investigaţie sigură atât pentru personalul medical, cât şi pentru pacient. În plus, acest echipament poate efectua scanări ale unor segmente anatomice extinse fără a fi necesară repoziţionarea pacientului.
Cât durează efectuarea unui RMN şi care sunt avantajele?
Durata unei examinări prin rezonanţă magnetică este influenţată de o serie de factori, printre care se numără zona sau zonele corpului care necesită investigare, prezenţa eventualelor afecţiuni identificate în momentul scanării şi necesitatea utilizării unui agent de contrast specific. Medicul radiolog va recomanda un anumit protocol de examinare, în funcţie de problema pacientului.
Timpul total estimativ al examinării se stabileşte în momentul programării, dar trebuie menţionat că acesta poate varia în funcţie de factorii specificaţi mai sus. Astfel, nu există o corelaţie directă între durata examinării IRM şi acurateţea acesteia. Durata poate varia între aproximativ 30 de minute şi 1,5-2 ore sau chiar mai mult în cazul unui RMN pentru întregul corp – „whole-body MRI”.
Există multe tipuri de echipamente RMN, însă cele mai performante sunt cele care utilizează un câmp magnet puternic, de 3 Tesla. Pentru performanţă în imagistica medicală, este însă necesar şi ca aparatele să fie dotate cu software avansat şi cu antene şi accesorii specifice.
Departamentul de Radiologie şi imagistică medicală SANADOR este dotat cu aparatură RMN de ultimă generaţie, care oferă imagini de înaltă rezoluţie, timp de examinare mult redus şi posibilitatea de a detalia pe segmente, fără să fie nevoi de mişcarea pacientului sau reexaminarea acestuia. Examinările sunt realizate de medici foarte bine pregătiţi şi cu vastă experienţă, în condiţii de maximă siguranţă. În plus, la SANADOR, pacienţii au acces şi la alte investigaţii RMN avansate, precum tractografia, RMN funcţional, angio-RM, RMN de ficat cu contrast hepatospecific, etc.