Diagnostic şi tratament pentru alergiile sezoniere

Diagnostic şi tratament pentru alergiile sezoniere

Odată cu începerea sezonului cald îşi fac simţite prezenţa şi alergiile de sezon, un grup de afecţiuni care cauzează simptome în principal asemănătoare unei răceli comune. Strănutul excesiv, lăcrimatul, ochii roşii, senzaţia de nas înfundat şi secreţiile nazale abundente sunt principalele semne şi simptome ale alergiilor de sezon şi apar doar în anumite perioade ale anului, atunci când plantele înfloresc.

Cele mai multe alergii de sezon sunt cauzate de polenul arborilor, al florilor, dar mai ales de polenul buruienilor de tipul ambroziei, păpădiei sau pelinului. Severitatea alergiilor de sezon este puternic favorizată şi influenţată de un climat umed, cu nopţi reci şi zile călduroase, de umiditate excesivă şi de vânt.


Într-o zi călduroasă de primăvară, cu rafale puternice de vânt, nivelul polenului din aer poate atinge concentraţii ridicate şi poate provoca o reacţie alergică acută, pentru care trebuie aplicate o serie de măsuri active de diagnostic şi tratament imediat.

Ce este boala alergică?

Boala alergică este o reacţie exagerată a corpului la substanţe care se află în mod normal în jurul nostru şi care nu sunt periculoase. Pentru majoritatea oamenilor polenul de flori sau buruieni, praful de casă, arahidele, nucile, grâul sunt substanţe sau alimente absolut inofensive. La persoanele alergice, în schimb, acestea din urmă pot pătrunde în corp şi pot provoca o serie de simptome foarte supărătoare.

Simptomatologia bolilor alergice de sezon

Cele mai frecvente afecţiuni asociate bolii alergice din sezonul polinic sunt rinita alergică şi astmul bronşic. Rinoconjuctivita alergică la polenul de ambrozie sau pelin se manifestă prin strănut, prurit nazal, senzaţie de obstrucţie nazală, secreţii nazale abundente, prurit ocular, congestie şi secreţii apoase oculare. Astmul bronşic alergic se manifestă prin episoade frecvente de tuse, uneori cu predominanţă nocturnă, senzaţie de iritaţie în gât, fatigabilitate excesivă, dificultate în respiraţie şi şuierat (wheezing) expirator.

Diagnosticul alergiilor de sezon

Diagnosticul alergiilor sezoniere se bazează pe istoricul pacientului şi pe o anamneză minuţioasă, mai ales cu privire la mediul ambiant şi la sursele potenţiale de expunere. Examenul clinic atent şi complet al pacientului şi al semnelor cauzate de iritaţia şi inflamaţia mucoasei nazale sau de hiperreactivitatea bronşică stabileşte paşii de diagnostic.

Testul cutanat prick cu extracte alergenice este principalul test clinic utilizat în practica medicală. Printr-o înţepătură superficială la nivelul pielii se inoculează o cantitate mică de alergen şi se măsoară reactivitatea organismului la acesta. Pe lângă testul prick, se pot adăuga şi alte investigaţii precum testele de provocare, testele patch, spirometria şi testele de laborator ale sângelui.

Testele de laborator determină nivelul de imunoglobuline de tip E serice pentru fiecare dintre alergenele relevante. Imunoglobulina E este principalul marker al reacţiilor alergice, deoarece este responsabilă de medierea, declanşarea şi dezvoltarea răspunsului imun reactiv la nivel celular. Determinarea imunoglobulinelor E alergen-specifice (Test Alex) este de foarte mare utilitate în monitorizarea răspunsului la tratament, dar mai puţin în diagnostic.

Spirometria este o testare neinvazivă a funcţiei respiratorii, care evidenţiază reactivitatea şi blocajul căilor respiratorii. Testarea poate fi simplă, pacientul primind indicaţii să respire într-un dispozitiv special, sau în asociere cu un test de bronhodilataţie, pentru a obiectiva mecanismul bronhoconstrictor din astmul bronşic alergic.

Tratamentul bolilor alergice de sezon

Prescrierea unei terapii eficiente pentru alergia la polenul de buruieni poate fi de multe ori dificilă. Existenţa unui număr mare de alergeni în natură şi suprapunerea perioadelor de înflorire a plantelor pot duce la prelungirea crizelor alergice şi a disconfortului pacientului.

Tratamentul clasic simptomatic constă în administrarea de medicamente antihistaminice, antileucotrienice sau antiinflamatorii corticosteroidice. Acestea împiedică declanşarea şi persistenţa răspunsului inflamator alergic, ameliorând simptomele, dar nu tratează definitiv cauzele alergiei.

Imunoterapia alergen-specifică este în prezent cel mai eficient tratament care modifică cursul bolii alergice şi previne dezvoltarea reacţiilor alergice. Pe scurt, această terapie constă în administrarea repetată a unui alergen cu o capacitate scăzută de a provoca alergii, pentru a influenţa specific funcţionarea sistemului imunitar. Astfel, corpul este stimulat să producă anticorpi Ig G alergen-specifici protectori, care să blocheze activarea mecanismelor imunităţii celulare şi să reducă producţia de anticorpi IgE alergen-specifici.

Diagnosticul şi tratamentul alergiei de sezon la SANADOR

Alergiile de sezon se pot manifesta printr-o simptomatologie complexă, care de cele mai multe ori trebuie evaluată de medici din mai multe specialităţi. SANADOR îţi oferă posibilitatea de a te adresa fiecărei specialităţi în parte: alergologie şi imunologie clinică, dermatovenerologie, ORL, pneumologie etc.

La SANADOR, echipa noastră de medici alergologi te va ajuta să ţii sub control manifestările care îţi îngreunează activitatea zilnică. Programează-te la SANADOR pentru a beneficia de diagnosticul corect al alergiilor de sezon, prin efectuarea tuturor investigaţiilor necesare şi, bineînţeles, de un tratament adecvat.

Pentru pacienţii cu boală alergică, Laboratorul Central SANADOR pune la dispoziţie o gamă largă de analize medicale uzuale sau de specialitate:

  • Testul Allergy Explorer (Test Alex) – testare cantitativă diagnostică a unui profil extins de IgE alergen-specifice, care permite identificarea grupelor de alergeni şi încadrarea acestora în clase de sensibilizare, precum şi identificarea proteinelor implicate în apariţia fenomenului de reactivitate încrucişată;
  • Teste biochimice de dozare a IgE total din ser sau plasmă – testare diagnostică semi-cantitativă;
  • Analize de sânge – hemoleucogramă, analize de biochimie, teste microbiologice;
  • Teste cutanate la alergeni alimentari sau de mediu, la anestezice locale, la veninul de insecte etc.
viewscnt