Diagnosticul avansat al cancerului de colon, la Spitalul Clinic SANADOR

Diagnosticul avansat al cancerului de colon, la Spitalul Clinic SANADOR

Cancerul de colon se numără printre cele mai frecvente forme de cancer în România, fiind deseori o consecinţă a unui stil de viaţă dezorganizat şi a unei diete sărace în fibre şi crescute în alimente procesate, iar prevenţia şi diagnosticul timpuriu sunt foarte importante pentru salvarea pacientului. Prevenţia presupune renunţarea la obiceiurile care pot provoca afecţiuni gastrointestinale (fumat, consum de alcool, dietă bogată în grăsimi şi dulciuri, sedentarism), însă la fel de importante sunt şi consultaţiile medicale periodice la medicul gastroenterolog, chiar şi în lipsa unor simptome. Screening-ul pentru cancerul de colon este recomandat în general după vârsta de 50 de ani, dar şi mai devreme dacă pacientul prezintă istoric familial pentru acest tip de cancer.

Spitalul Clinic SANADOR asigură servicii medicale complete pentru pacienţii care au simptome de cancer de colon (episoade frecvente de diaree sau constipaţie, prezenţa sângelui în scaun, disconfort abdominal – crampe, balonare, dureri), precum şi pentru cei care vor să facă teste de screening. Astfel, ei au acces la consultaţii de gastroenterologie, la analize medicale şi investigaţii imagistice necesare pentru screeningul, diagnosticul şi stadializarea cancerului (tomografie computerizată, examen RMN, PET-CT), dar şi la tratament chirurgical sau oncologic, personalizat pentru fiecare caz în parte.

Metode de screening pentru cancerul de colon

Există mai multe metode de screening pentru cancerul de colon, dar cele mai indicate sunt: testul pentru identificarea hemoragiilor oculte din materiile fecale (mai puţin invaziv şi mai uşor de făcut, dar care trebuie repetat mai des) şi colonoscopia. Medicul gastroenterolog este cel care va recomanda cele mai potrivite metode de screening şi frecvenţa acestora, pentru fiecare pacient în parte, ţinând cont de stilul său de viaţă, de bolile asociate şi de factorii de risc. Alte proceduri imagistice care pot fi indicate pentru screening sunt sigmoidoscopia (care permite vizualizarea interiorului rectului şi a colonului sigmoid) şi colonoscopia virtuală  (colonografia CT, realizată cu ajutorul razelor X).

Colonoscopia (numită şi endoscopie digestivă inferioară) este cea mai eficientă procedură de screening pentru cancerul de colon, dar ajută şi la diagnosticarea altor afecţiuni intestinale – polipoză colonică, tumori benigne, tulburări cronice de tranzit intestinal, diverticuloză, boli inflamatorii intestinale, sindromul intestinului iritabil, care pot avea simptome digestive similare cu ale cancerului. Investigaţia este realizată de un medic gastroenterolog şi presupune introducerea unui dispozitiv denumit colonoscop prin anus şi avansarea lui pe toată lungimea colonului. Colonoscopul este un tub subţire şi flexibil, prevăzut cu o cameră video şi o sursă de lumină puternică în vârf, astfel încât permite observarea în detaliu a celor mai mici formaţiuni tumorale.

În mod normal, o colonoscopie durează cel mult 60 de minute şi este nedureroasă, pacientul fiind sedat. Înainte de intervenţie, pacientul trebuie să respecte indicaţiile medicului specialist pentru curăţarea colonului, prin administrarea de laxative şi regim alimentar.

La Spitalul Clinic SANADOR, screeningul pentru cancer de colon prin colonoscopie este realizat de medici gastroenterologi empatici şi bine pregătiţi, care folosesc echipamente medicale performante, de ultimă generaţie. De asemenea, pacienţii pot beneficia de sedare profundă pe parcursul intervenţiei, pentru un plus de confort. Aceasta este asigurată de un medic anestezist dedicat, care este prezent permanent în Laboratorul de endoscopie digestivă.

Confirmarea diagnosticului de cancer de colon

În cazul unor manifestări clinice care ridică suspiciunea de cancer, cea mai eficientă metodă pentru stabilirea unui diagnostic este tot colonoscopia. De data aceasta însă, procedura poate fi completată cu o biopsie - prelevarea unei mostre de ţesut din polipii sau tumorile suspecte. Examenul histopatologic este singura analiză care poate confirma cu certitudine prezenţa unui cancer, pentru că poate stabili dacă o tumoră este benignă sau malignă.

În timpul colonoscopiei, pentru biopsie poate fi prelevat doar un fragment de ţesut, sau poate fi îndepărtată integral tumora, prin polipectomie, dacă aceasta nu este de mari dimensiuni. Biopsia nu este o procedură dureroasă şi se realizează rapid, cu ajutorul unei pense care este introdusă prin canalul colonoscopului. Înainte de efectuarea biopsiei sau polipectomiei, pacientul trebuie să prezinte echipei medicale rezultatele recente ale unor analize de laborator: hemogramă şi teste de coagulare – INR (raport internaţional normalizat) şi APTT (timp parţial de tromboplastină activat).

Dacă în urma analizei realizate în Laboratorul de anatomie patologică sunt descoperite celule maligne, specialistul va realiza mai multe teste suplimentare, pentru stadializarea şi clasificarea precisă a cancerului. În acest fel, pacientul va putea beneficia de un tratament personalizat, mai eficient şi mai uşor de suportat, cu risc mai mic de recidivă. Spre exemplu, testarea pentru anumite mutaţii genetice apărute în celulele maligne ajută medicul oncolog să stabilească o terapie ţintită atunci când recomandă chimioterapia sau imunoterapia, în formele mai avansate de cancer.

Centrul Oncologic SANADOR asigură pacienţilor servicii complete pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului de colon, dar şi monitorizarea lor pe termen lung. Pentru stabilirea unui diagnostic clar, pacienţii vor fi investigaţi cu echipamente imagistice performante, dotate cu tehnologie de ultimă generaţie. De asemenea, SANADOR dispune de un Laborator de anatomie patologică cu personal competent şi aparatură de înaltă performanţă, care asigură inclusiv diagnostic prin imunohistochimie. Aceste analize avansate evidenţiază markerii tumorali, ajutând astfel la identificarea tipului de cancer şi la estimarea diseminării celulelor maligne în organism.

Monitorizarea pacientului cu cancer de colon

După stabilirea diagnosticului de cancer, medicul poate recomanda o serie de analize şi investigaţii suplimentare, care să arate cât de extinsă este afecţiunea, mai ales dacă au apărut metastaze. În funcţie de rezultatul acestor investigaţii, va putea fi stabilit, în Comisia Oncologică Multidisciplinară (Tumor Board), care este cel mai potrivit protocol terapeutic pentru fiecare pacient în parte.

Principalele investigaţii imagistice recomandate pentru stadializarea cancerului de colon, dar şi pentru monitorizarea răspunsului la tratamentul oncologic, sunt examenul RMN, tomografia computerizată şi examinarea PET-CT. Aceste metode avansate permit identificarea rapidă şi precisă a metastazelor şi a primelor semne de recidivă a bolii.

Tot pentru monitorizarea pacientului cu cancer de colon şi pentru evaluarea completă a stării sale de sănătate, medicul va recomanda o serie de analize de laborator, care includ hemoleucograma (poate descoperi anemia care apare în anumite cazuri de cancer de colon), transaminaze (arată dacă ficatul funcţionează normal sau dacă este afectat de extinderea cancerului) şi markeri tumorali (în special CEA – antigenul carcinoembrionar, bun indicator al modului în care pacientul răspunde la tratament şi al unei posibile recidive). Desigur, aceste analize de sânge nu pot fi folosite ca singură metodă de diagnostic şi monitorizare, dar pot oferi medicului informaţii suplimentare importante.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de cele mai performante tehnologii necesare pentru investigaţii imagistice precise, esenţiale în diagnosticul şi monitorizarea eficientă, pe termen lung, a pacientului cu cancer de colon. Astfel, pacienţii au acces la echipamentul PET-CT Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România, care permite stadializarea precisă a tumorilor, localizarea invaziei ganglionare şi a eventualelor metastaze, cât şi restadializarea în cazul reapariţiei cancerului. De asemenea, analizele de laborator recomandate pot fi realizate în orice centru de recoltare SANADOR, probele urmând să fie prelucrate în laboratoare dotate cu echipamente de la producători de renume mondial, cu reactivi certificaţi CE.

viewscnt