Cancerul este o maladie ce poate fi vindecată, iar şansele de vindecare sunt cu atât mai mari cu cât diagnosticul este stabilit în stadii mai incipiente. Astfel s-ar reduce şi gradul de mortalitate prin această boală, cancerul fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel global. Testele de screening au un rol important în depistarea timpurie a unor forme de cancer şi ar trebuie efectuate în special de persoanele care prezintă diferiţi factori de risc.
Identificarea precoce a unui proces tumoral este doar primul pas în drumul spre vindecare. Diagnosticul corect, stadializarea, tratamentul optim, personalizat, adaptat particularităţilor fiecărui pacient în parte, precum şi monitorizarea pe termen lung după încheierea terapiei necesită o abordare multidisciplinară şi integrată. Iar acest lucru se poate realiza numai într-un centru dedicat diagnosticării, tratării şi monitorizării cancerului.
Managementul integrat al cancerului, la Centrul Oncologic SANADOR
Centrul Oncologic SANADOR oferă acces pacienţilor oncologici la servicii medicale integrate de oncologie medicală (chimioterapie, imunoterapie, hormonoterapie), medicină nucleară (PET-CT şi SPECT-CT), radioterapie (radioterapie externă convenţională, radiochirurgie, radioterapie stereotaxică, brahiterapie), chirurgie oncologică şi oncologie intervenţională, atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi sau continuă. Astfel, prin complexitatea serviciilor medicale, Centrul Oncologic SANADOR este cel mai mare centru din sistemul medical privat din România dedicat diagnosticării, tratării şi monitorizării cancerului.
De asemenea, la SANADOR, tratamentul personalizat al pacientului oncologic se realizează în urma recomandărilor formulate de comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board), conform celor mai recente ghiduri şi protocoale internaţionale pentru diagnostic şi tratament oncologic. Comisia este alcătuită din medici de elită, cu o vastă experienţă clinică şi multiple stagii de formare internaţionale, implicaţi direct în tratarea bolnavilor cu cancer.
Diagnosticul modern al cancerului, la SANADOR
Recunoaşterea simptomelor cancerului cât mai devreme posibil creşte mult şansele de supravieţuire. Scăderea bruscă în greutate, lipsa apetitului, mărirea ganglionilor, starea permanentă de oboseală, febra, tusea, durerea, prezenţa sângelui în urină sau în scaun sunt câteva dintre semnele şi simptomele care ar putea indica un cancer şi care nu ar trebui trecute cu vederea. Prezenţa unora dintre aceste simptome nu înseamnă însă întotdeauna dezvoltarea unui cancer.
Din acest motiv, pentru un diagnostic corect, se impun investigaţii suplimentare, moderne, furnizate în prezent de medicina nucleară, o specialitate medicală deosebit de utilă în diagnosticarea şi monitorizarea pacientului oncologic. Investigaţii de tipul PET-CT, SPECT-CT sunt, în momentul de faţă, foarte utile pentru o stadializare corectă a procesului tumoral şi, în consecinţă, pentru alegerea celei mai bune versiuni de tratament, dar şi pentru monitorizarea pe termen lung a pacienţilor cu cancer.
În Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR, examinarea PET-CT se face cu un echipament de ultimă generaţie, unic în România: PET-CT Siemens Biograph Horizon 3R, foarte util pentru investigarea multor tipuri de cancer, dar şi pentru unele boli de inimă sau neurodegnerative. Tot aici, bolnavii cu cancer pot beneficia de scintigrafii de tip SPECT-CT, prin care se identifică zonele cu metabolizare celulară alterată la nivelul inimii, rinichilor, oaselor ori tiroidei. Astfel de examinări se fac cu echipamentul de înaltă performanţă Siemens Symbia Inevo Bold.
Rolul comisiei oncologice multidisciplinare
În cazul bolilor oncologice, protocoalele de diagnostic şi tratament existente au în vedere administrarea unei terapii multimodale, fapt care implică o colaborare strânsă între medici din diferite specialităţi.
La SANADOR, comisia oncologică multidisciplinară (Tumor Board) este formată din medicii şefi de secţie implicaţi direct în identificarea, tratarea şi monitorizarea pacienţilor cu cancer. Atunci când situaţia o impune, în funcţie de complexitatea cazului şi particularităţile pacientului, Comisiei li se alătură şi medici din alte specialităţi, precum: urologie, neurochirurgie, ginecologie, anatomie patologică, chirurgie toracică, etc.
În urma discutării şi analizării cazului, comisia va stabili care este cel mai potrivit protocol terapeutic şi va informa pacientul. Însă, decizia finală asupra tratamentului ales, îi va aparţine mereu pacientului. Acest lucru se va întâmpla, desigur, după ce bolnavului i se va explica în detaliu care sunt avantajele, dar şi riscurile fiecărui tip de tratament în parte: chirurgie oncologică, radioterapie, oncologie intervenţională sau medicală (chimioterapie, imunoterapie sau hormonoterapie).
Tratamentul integrat al pacientului oncologic, la Centrul Oncologic SANADOR
Chirurgia oncologică, de multe ori prima opţiune de tratament şi singura cu potenţial de vindecare în majoritatea cancerelor solide, poate fi de mai multe tipuri: diagnostică, radicală, citoreducţională, paliativă, reconstructivă sau realizată în scop preventiv. Aceasta însă poate fi doar o etapă în tratamentul multimodal al cancerului, alături de chimioterapie şi radioterapie, care vor fi efectuate într-o ordine clar stabilită şi în anumite combinaţii, de la caz la caz. De asemenea, unele tipuri de cancer pot fi tratate prin proceduri de oncologie intervenţională, cum se întâmplă în cazul tumorilor hepatice primare, dar şi pentru metastazele localizate în ficat. Pentru pacienţii cu cancer tiroidian operat, se poate folosi o metodă terapeutică din domeniul medicinei nucleare, respectiv tratamentul cu iod radioactiv (iodoterapia).
Tratamentul medicamentos al cancerului se poate face prin chimioterapie, hormonoterapie, imunoterapie sau prin tratamente personalizate. Chimioterapia reprezintă administrarea unor substanţe chimice, de regulă o combinaţie de medicamente, în scopul distrugerii celulelor canceroase. Alături de aceasta, imunoterapia stimulează mecanismele naturale ale organismului pentru a lupta împotriva bolii, iar terapia hormonală este utilizată cu succes în tratarea tumorilor sensibile la acţiunea hormonilor, pentru că poate bloca sau adăuga hormoni ce pot influenţa celulele tumorale.
Radioterapia, o altă metodă de tratament al cancerului, distruge celulele canceroase prin radiaţii ionizante şi poate fi folosită atât în scop curativ, singură sau alături de alte modalităţi de tratament, cât şi în scop adjuvant. La SANADOR, pacienţii cu cancer au acces la această metodă de tratament, realizată cu tehnologie de înaltă performanţă.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului
4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, un eveniment menit să atragă atenţia lumii întregi că managementul optim al cancerului nu poate şi nu trebuie să sufere întârzieri. Cu toţii avem dreptul de a fi informaţi corect despre cancer şi de a avea acces la servicii de calitate pentru prevenţie, diagnostic şi tratament.
SANADOR este mereu alături de pacienţii oncologici, oferindu-le acces la servicii integrate de screening, diagnostic şi tratament. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexităţii serviciilor medicale, asigură pacienţilor cu neoplazii o gamă complexă şi completă de servicii integrate de diagnostic, tratament şi urmărire post-terapeutică.
La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât şi în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o abordare integrată a serviciilor medicale din următoarele specialităţi: oncologie medicală, radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie), medicină nucleară (PET-CT, SPECT-CT, terapie izotopică), chirurgie oncologică (Centrul Oncologic SANADOR este integrat Spitalului Clinic SANADOR).