Diagnosticul şi tratamentul avansat al fracturilor, la SANADOR

Diagnosticul şi tratamentul avansat al fracturilor, la SANADOR

Fracturile osoase sunt rupturi parţiale sau totale ale unui segment osos, fiind asociate cu durere intensă şi impotenţă funcţională. Procesul de recuperare presupune imobilizare, urmată de sesiuni de kinetoterapie, iar în cazurile de fracturi cu deplasare poate fi necesară o intervenţie chirurgicală pentru a readuce segmente osoase în poziţie corectă.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu fracturi pot beneficia de consultaţii asigurate de medici ortopezi cu experienţă, dar şi de investigaţii imagistice complete, utilizând proceduri de ultimă generaţie, cum ar fi radiografii digitale, examen RMN 3 Tesla şi scintigrafie osoasă. Tratamentul este personalizat în funcţie de severitatea simptomelor şi tipul fracturii. În cazul intervenţiei chirurgicale, aceasta este efectuată în siguranţă, într-un bloc operator modern, echipat cu aparatură performantă.

Simptomatologia diverselor tipuri de fracturi

Principala manifestare a unui fracturi este durerea. În timpul examinării zonei afectate, pot fi observate deformări, umflături, vânătăi sau paloare. La atingerea pielii, segmentul afectat poate fi sensibil, iar traiectul fracturii poate fi simţit.

În situaţia fracturilor deschise, sângerări externe pot fi evidente. Pacientul poate raporta pierderea senzaţiei cutanate şi a puterii musculare, indicând o posibilă afectare a traiectului nervos care inervează regiunea afectată.

Există diverse tipuri de fracturi, fiecare cu caracteristici distincte. Fractura închisă este o discontinuitate limitată strict la nivelul osos, fără deschidere la nivelul pielii. În contrast, în cazul fracturii deschise, osul este expus la suprafaţa pielii, crescând riscul de pierderi de sânge şi infecţii.

Alte tipuri de fracturi includ: fractura cominutivă, caracterizată de împărţirea osului în multiple fragmente mici, prin compresie, întâlnite mai ales la nivel vertebral sau prin impactare, care apar atunci când un fragment osos este forţat în contact cu alt fragment osos. Din punct de vedere al direcţiei fracturii, acestea pot fi longitudinale, transversale şi oblice. Există şi fracturi în lemn verde, specifice copiilor, sau fracturi pe os patologic, rezultate din traumatisme de mică intensitate asupra unui os cu densitate şi structură modificate, asociate adesea cu osteoporoza.

Diagnosticul modern al fracturilor

Medicul ortoped va efectua o examinare clinică pentru a evalua mobilitatea segmentului afectat şi a articulaţiilor adiacente. Indiferent dacă este vorba de o fractură de gleznă sau alt tip (fractură de rotulă, fractură de femur, fractură de humerus, fractură de tibie sau fractură de calcaneu), pentru a stabili diagnosticul, specialistul va sugera realizarea unei radiografii a zonei afectate. În cazul în care există suspiciuni cu privire la leziuni ligamentare sau ale cartilajului articular, se poate efectua un examen prin rezonanţă magnetică RMN.

Tomografia computerizată este deosebit de utilă în perspectivele unei intervenţii chirurgicale ulterioare, deoarece furnizează detalii despre structurile anatomice învecinate osului lezat. Osteodensitometria DEXA este recomandată în situaţiile în care pacientul prezintă factori de risc pentru osteoporoză sau fracturi repetate, în urma unor traumatisme cu intensitate redusă.

Tratamentul fracturilor

Tratamentul determinat de medicul ortoped, în funcţie de tipul fracturii, cuprinde mai multe opţiuni. Iniţial, se poate recurge la un tratament medicamentos pentru controlul durerii, utilizând anti-inflamatoare nesteroidiene. În continuare, pacientul poate beneficia de imobilizare în atelă pe o perioadă de trei-cinci săptămâni. Alternativ, medicul poate opta pentru imobilizarea în aparat gipsat, având o durată medie de şase-opt săptămâni. Pentru monitorizarea evoluţiei vindecării, se efectuează radiografii periodice, cu scopul de a evalua formarea calusului osos.

În cazul în care fractura este mai complexă, medicul ortoped poate considera reducerea închisă a fracturii, evitând astfel intervenţia chirurgicală. Această metodă implică realinierea manuală a oaselor rupte, adesea facilitată de utilizarea anestezicelor locale şi generale. După aceasta, segmentul afectat este imobilizat cu gips sau atelă, pentru a înlesni procesul de vindecare.

Pentru situaţii mai dificile sau pentru o recuperare mai rapidă, se poate recurge la tratament chirurgical. Acesta poate implica fixarea corectă a osului fracturat cu broşe, şuruburi sau plăcuţe. Dispozitivele utilizate în această procedură pot necesita îndepărtare ulterioară.

Fixarea externă este o altă opţiune, în special în cazul fracturilor cu pierderi semnificative de sânge. Această metodă se foloseşte pentru controlul hemoragiei şi poate fi completată de fixarea internă chirurgicală. Toate aceste decizii privind tratamentul sunt luate de medicul ortoped, în funcţie de caracteristicile fracturii şi starea generală a pacientului.

Diagnosticul şi tratamentul fracturilor la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii beneficiază de consultaţii specializate în ortopedie-traumatologie, asigurate de medici cu înaltă pregătire şi experienţă extinsă în tratarea unei varietăţi de fracturi, inclusiv fracturile pumnului, fractura de radius şi fractura antebraţului. Accesul la investigaţii imagistice de ultimă generaţie este, de asemenea, asigurat, cu ajutorul radiografiei digitale sau tomografiei computerizate, esenţiale pentru un diagnostic rapid şi precis.

În cazul în care tratamentul chirurgical este necesar pentru diverse tipuri de fracturi, acesta se desfăşoară în condiţii optime la Spitalul Clinic SANADOR. Echipa specializată în chirurgie ortopedică poate aborda cu succes şi cazurile complexe, inclusiv cele care necesită protezare.

Medicii ortopezi efectuează intervenţii cu rezultate excelente, inclusiv în cazurile dificile de fracturi multiple sau cominutive. Chirurgia minim-invazivă este preferată atunci când este posibil, cu implantarea tijelor prin incizii reduse, similare celor folosite în artroscopie. Astfel, se reduce semnificativ riscul de complicaţii şi pacientul se recuperează rapid. De exemplu, în cazul fracturilor cominutive care afectează articulaţia umărului, medicii SANADOR recurg, atunci când este necesar, la artroplastia de umăr, o intervenţie atentă ce implică implantarea unei proteze. Astfel, se restabileşte nu doar structura umărului, ci şi mobilitatea acestuia.

Pentru situaţiile foarte grave, acordarea primului ajutor în caz de fracturi este crucială, iar pacienţii pot accesa Compartimentul de Primiri Urgenţe SANADOR, unic în sistemul medical privat, pentru a beneficia de îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate. Spitalul dispune, de asemenea, de un serviciu de ambulanţă cu dispecerat propriu (telefon 021.9699, disponibil nonstop), care asigură îngrijiri prespitaliceşti avansate.

viewscnt