Dietă cu efecte benefice în psoriazis: reduce inflamaţia pielii şi a articulaţiilor

Dietă cu efecte benefice în psoriazis: reduce inflamaţia pielii şi a articulaţiilor

Dieta bogată în zahăr şi grăsimi duce la perturbarea culturii microbiene a intestinului şi contribuie la apariţia bolilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul. Cercetările arată că trecerea la o dietă mai echilibrată restabileşte sănătatea intestinului şi suprimă inflamaţia.

Un studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din California – (UC) Davis Health a constatat că alimentele bogate în zahăr şi grăsimi perturbă intestinul şi declanşează erupţii psoriazice. Se pare că secretul pielii şi articulaţiilor sănătoase poate rezida în microorganismele intestinale.

„Studiile anterioare au arătat că dieta occidentală, caracterizată prin conţinut ridicat de zahăr şi grăsimi, poate duce la inflamaţii semnificative ale pielii şi la apariţia psoriazisului. În ciuda faptului că există medicamente antiinflamatoare puternice pentru starea pielii, studiul nostru indică faptul că modificările simple ale dietei pot avea, de asemenea, efecte semnificative asupra psoriazisului", a declarat profesor doctor Sam T. Hwang, medic dermatolog la UC Davis Health şi autor principal al studiului.

Până la 30% dintre pacienţii cu psoriazis au, de asemenea, artrită psoriazică, cu simptome precum rigiditate şi oboseală dimineaţa, degete umflate, dureri la nivelul articulaţiilor şi modificări ale unghiilor. Dieta occidentală afectează echilibrul microbian din intestin şi inflamaţia pielii.

Alimentaţia este unul dintre factorii majori modificabili care reglementează microbiota intestinală, iar dieta occidentale poate provoca o schimbare rapidă a comunităţii microbiene a intestinului şi a funcţiilor sale. Această perturbare a echilibrului microbian - cunoscută sub numele de disbioză - contribuie la inflamaţia intestinului. Deoarece bacteriile din intestin pot juca roluri cheie în modelarea inflamaţiei, cercetătorii au dorit să testeze dacă disbioza intestinală afectează inflamaţia pielii şi a articulaţiilor. Ei au folosit şoarecii pentru a studia efectul dietei asupra psoriazisului şi a artritei psoriazice. Aceştia au injectat şoarecilor proteina IL-23 pentru a induce un răspuns care imită boli ale pielii şi articulaţiilor asemănătoare psoriazisului. Hwang şi colegii săi au descoperit că o dietă occidentală pe termen scurt pare suficientă pentru a provoca dezechilibru microbian şi pentru a spori susceptibilitatea la inflamaţia pielii asemănătoare psoriazisului, mediată de IL-23.

„Există o legătură clară între inflamaţia pielii şi modificările microbiomului intestinal datorate consumului de alimente. Echilibrul bacterian din intestin s-a întrerupt la scurt timp după începerea unei diete occidentale şi a agravat inflamaţia pielii psoriazice şi a articulaţiilor”, a spus Hwang.

De asemenea, studiul a constatat că antibioticele blochează efectele dietei occidentale, reducând inflamaţia pielii şi a articulaţiilor. Cercetătorii au dorit să testeze dacă trecerea la o dietă echilibrată poate restabili microbiota intestinală, în ciuda prezenţei proteinelor inflamatorii IL-23. Ei au hrănit şoarecii cu o dietă occidentală timp de şase săptămâni înainte de a le oferi un agent care induce IL-23 pentru a declanşa caracteristicile psoriazisului şi artritei psoriazice. Apoi, au împărţit aleatoriu şoarecii în două grupuri: un grup care a continuat dieta occidentală timp de încă patru săptămâni şi un grup care a trecut la o dietă echilibrată pentru aceeaşi durată.

Studiul lor a arătat că o dietă bogată în zahăr şi grăsimi timp de 10 săptămâni a predispus şoarecii la inflamaţia pielii şi a articulaţiilor. Şoarecii care au fost trecuţi la o dietă echilibrată au avut o scalare mai redusă a pielii şi o grosime a urechii mai redusă decât şoarecii din dieta occidentală. Îmbunătăţirea inflamaţiei pielii la şoarecii eliminaţi din dieta occidentală indică un impact pe termen scurt al dietei occidentale asupra inflamaţiei pielii.

Acest lucru sugerează că modificările dietei ar putea inversa parţial efectele proinflamatorii şi alterarea microbiotei intestinale cauzate de dieta occidentală. „A fost destul de surprinzător faptul că o simplă modificare a dietei cu mai puţin zahăr şi grăsimi poate avea efecte semnificative asupra psoriazisului”, a spus Zhenrui Shi, cercetător la Departamentul de Dermatologie UC Davis şi autor principal al studiului. Aceste constatări arată că pacienţii cu boli psoriazice şi articulare ar trebui să ia în considerare trecerea la un regim alimentar mai sănătos.

viewscnt