La nivel mondial trăiesc în momentul de faţă peste un miliard de hipertensivi, iar în România în jur de 7-8 milioane de pacienţi cu hipertensiune arterială, care aduc după sine evident şi bolnavi de rinichi. ,,Boala cronică de rinichi este prezentă cam la un sfert dacă nu mai mult din cazurile de hipertensiune arterială, astfel încât circa două milioane de români, chiar dacă nu ştiu lucrul acesta, suferă de boală cronică de rinichi asociată hipertensiunii arteriale”, a precizat la dezbaterea Nephro360 dr. Ana-Maria Vintilă, medic primar cardiolog, Şef de lucrări la UMF Carol Davila şi Preşedintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie.
În opinia medicului cardiolog, hipertensiunea arterială se constituie într-o pandemie noninfecţioasă, studiile SEPHAR arătând că avem în România o prevalenţă a hipertensiunii arteriale undeva în jurul cifrei de 45%, ceea ce înseamnă că unul din doi români adulţi au hipertensiune arterială.
,,O încărcătură foarte mare de pacienţi hipertensivi care aduce după sine evident şi pacienţi bolnavi de rinichi. Decesele care se produc la pacientul cu boală cronică de rinichi se produc în peste 50% prin boală cardiovasculară. Deci, trebuie să depistăm boala cardiovasculară, trebuie să depistăm factorii de risc care duc la dezvoltarea acestora, iar hipertensiunea arterială este un factor de risc major cardiovascular”, a atras atenţia dr. Ana-Maria Vintilă.
Preşedinta Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societăţii Române de Cardiologie a subliniat că există o legătură bidirecţională între hipertensiune şi boala cronică de rinichi.
,,Hipertensiunea arterială prin ea însăşi generează în timp afectarea renală şi pe de altă parte există şi viceversa, boala cronică de rinichi determină la rândul ei hipertensiune arterială astfel încât se închide un cerc vicios din care pacientul dacă nu este tratat corespunzător nu poate să iasă decât defavorabil”, a afirmat dr. Ana-Maria Vintilă, Şef de lucrări la UMF ,,Carol Davila”.
Medicul cardiolog a explicat cum hipertensiunea arterială pune presiune pe glomerulul renal, care se uzează în timp şi a arătat cât de important este să fie depistată la timp şi tratată corespunzător hipertensiunea arterială (HTA).
,,Practic, la pacientul cu boală cronică de rinichi în stadiul III, o boală cronică de rinichi moderată, vorbim despre circa 60% de pacienţi care au hipertensiune arterială. Pentru ca în stadiile IV, V, în stadiile avansate, să vorbim despre un procent care aproape atinge cifra de 90%. Deci, este foarte clar că trebuie să privim aceste boli foarte atent şi să le judecăm împreună şi să facem tot ceea ce se poate pentru a preveni acest cerc vicios care conduce la degradarea stării pacientului”, a spus dr. Ana-Maria Vintilă.
Hipertensiunea arterială reprezintă a doua cauză principală de boală renală cronică terminală, după diabetul zaharat. În opinia cardiologului, medicii trebuie să caute la pacienţii hipertensivi afectarea renală, iar la pacienţii cu afectare renală să caute hipertensiunea arterială.
,,Uneori lucrurile sunt deja diagnosticate, dar alteori pacientul ajunge la medicul nefrolog pentru afectare renală şi nu se cunoaşte hipertensiv. Circa o treime din cazuri sunt pacienţi cu hipertensiune arterială mascată, adică pacienţi care au tensiunea arterială normală în cabinetul medical, şi atunci ca medic nu ai şansa să pui un diagnostic imediat, în schimb în mediul lor de viaţă - care poate fi mai stresant - au valori tensionale crescute. La acest diagnostic se poate ajunge numai dacă populaţia conştientizează nevoia de măsurare a tensiunii arteriale. Trebuie să ştie orice om că are risc potenţial de hipertensiune arterială pentru că este o boală foarte prevalentă şi care apare din păcate la vârste din ce în ce mai tinere, care nu doare în primă fază, care poate să nu supere în niciun fel şi care poate să ducă direct în complicaţii, şi atunci trebuie căutată activ, atât la indivizii asimptomatici şi care nu se cunosc cu absolut nimic cât şi în mod particular, aici la pacientul cu boală cronică de rinichi”, a atras atenţia medicul cardiolog.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a constituit anul trecut ghiduri de management al hipertensiunii arteriale în care ilustrează nevoia de a începe tratamentul antihipertensiv la pacienţi care au boală cronică de rinichi, începând de la o tensiune arterială puţin mai mică decât în populaţia generală, adică de la 130/90 mmHg în loc de 140/90 mmHg cum se face în mod obişnuit.
,,Dacă lăsăm lucrurile să evolueze conform istoriei naturale, ajungem la boală renală cronică avansată, iar în boala renală cronică avansată hipertensiunea care rezultă din această asociere este o hipertensiune particulară. Mai severă, mai greu de tratat, mai rezistentă la tratament decât restul formelor de hipertensiune arterială, şi atunci sigur că se asociază mai frecvent cu evenimente adverse”, a spus dr. Ana-Maria Vintilă.
Societatea Română de Cardiologie desfăşoară de 3 ani de zile o campanie de informare a populaţiei cu privire la nevoia de măsurare a tensiunii arteriale, „Mergi şi măsoară-ţi tensiunea arterială pentru că aşa spun eu”, prin care încearcă să coopteze populaţia tânără care ar trebui să fie atentă atât la nevoia de a-şi urmări membrii mai în vârstă ai familiei, părinţii, bunicii, şi a-i sensibiliza cu privire la nevoia de depistare şi tratament corect al hipertensiunii arteriale, cât şi pentru conştientizarea că şi ei, tineri, pot să fie hipertensivi necunoscuţi.