Dr. Mihaela Udrescu, medic primar medicină de familie şi specialist în gastroenterologie, coordonator naţional al grupului Gastro SNMF, a făcut un apel către studenţii la medicină să se implice în caravanele principalelor universităţi de medicină din ţară pentru a depista cazurile noi de hepatită din zonele izolate din ţară.
,,Sunt oameni în zone izolate fără contact cu medici şi asistăm din păcate la deşertificarea României în ceea ce priveşte medicina primară”, a declarat dr. Mihaela Udrescu la cea de-a doua ediţie a dezbaterii Hepatitis 360, organizată de redacţia 360medical.ro.
În acest moment în România, un program naţional organizat de depistare activă a hepatitelor virale nu există. Sunt proiectele pilot Livero I, Livero II Sud Muntenia şi Livero II Est şi caravanele la care participă studenţii medicinişti şi care merg în zone izolate ale României.
,,Toată lumea spune că medicina de familie este baza medicinei, dar în acelaşi timp este Cenuşăreasa medicinei. Poate că nişte măsuri sustenabile şi chiar viabile în acest sens sunt binevenite.
Aş accentua faptul că acolo unde există medic şi există activitate medicală, iar pacientul poate accesa servicii medicale primare, nu există acces la laborator. Deci lucrurile sunt într-un cerc vicios, care într-adevăr necesită îmbunătăţiri. În special în mediul rural.
Referitor la studenţi, îi încurajez să acceseze programele de tip caravane: Caravana cu medici, Caravana studenţească. Există caravana Facultăţii de Medicină Carol Davila, există caravane şi ale principalelor universităţi din ţară, din principalele oraşe ale ţării. În momentul de faţă un program organizat de depistare activă la nivel primar nu există”, a subliniat dr. Mihaela Udrescu, coordonatoarea la nivel naţional al grupului Gastro SNMF.
În cadrul dezbaterii Hepatitis 360, a mai fost ridicată o problemă, aceea a gravidelor care sunt purtătoare a unui virus hepatitic, care nasc şi nu beneficiază de tratamentul potrivit.
,,Sunt multe gravide care nu sunt supravegheate, iar testarea în maternitate, înainte de naştere, ar elimina multe din incidentele transmiterii perinatale a infecţiei. Mă gândesc în special la infecţia cu virus B. Dacă testarea se face înainte de naştere, se pot lua măsuri astfel încât vaccinul să fie administrat în primele 24 de ore, astfel limitând transmiterea în cursul naşterii de la mamă la făt a acestui tip de infecţii”, a afirmat dr. Mihaela Udrescu.
Referitor la depistarea hepatitelor, medicul de familie a atras atenţia că pacientul cu suferinţă hepatică este un pacient dificil, fiindcă este asimptomatic.
,,Dacă nu îl doare crede că nu are nimic. Ajunge de cele mai multe ori în stadii avansate şi într-adevăr de multe ori îl depistăm în stadiul de ciroză, în stadiul de carcinom, la momentul prezentării. Sunt oameni care se consideră sănătoşi şi de aceea insist, şi mesajul meu este aşa: aşa cum mergeţi cu maşina la revizie, faceţi-vă un bun obicei şi mergeţi la medicul de familie anual. Pentru un control general, pentru efectuare de testări, astfel încât să nu ajungeţi în situaţii neplăcute”, a atras atenţia dr. Mihaela Udrescu.
De la aceeaşi dezzbatere mai puteţi urmări:
Prof. dr. Liana Gheorghe: Hepatoprotectoarele îşi găsesc loc în afecţiunile blânde ale ficatului
În România, pacienţii cu hepatita cu virus Delta nu au încă o terapie dedicată