Direcţiile de sănătate publică (DSP) judeţene pot transfera din alte judeţe personal calificat în medicina muncii pentru evaluarea factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă, pe baza căreia se acordă sporurile pentru munca în condiţii periculoase sau deosebit de periculoase, dacă nu dispun de angajaţi calificaţi în acest domeniu.
Măsura este prevăzută într-un ordin al ministrului Sănătăţii, publicat joi în Monitorul Oficial. Proiectul a fost prezentat miercuri de 360medical.ro.
Autorii proiectului au motivat necesitatea acestuia prin faptul că direcţiile de sănătate publică se confruntă cu un deficit de personal specializat în medicina muncii.
“Unele direcţii de sănătate publică nu au angajat medic de medicina muncii care să efectueze expertizarea locurilor de muncă în vederea acordării sporului de condiţii deosebit de periculoase. În cuprinsul Ordinului ministrului sănătăţii nr 1078/2010 nu este prevăzută posibilitatea de a desfăşura activităţi de către personalul angajat al unei direcţii de sănătate publică în afara ariei administrativ teritoriale”, menţiona referatul de aprobare al proiectului de ordin.
Pentru a rezolva această problemă, ordinul introduce, ca atribuţie a compartimentului de evaluare a factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă din cadrul DSP-urilor, eliberarea buletinelor de determinare sau de expertizare pentru acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase şi condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă.
“În cazul în care o direcţie de sănătate publică nu are personal calificat pentru îndeplinirea atribuţiei (…), aceasta poate solicita personal din cadrul altei direcţii de sănătate publică în vederea efectuării expertizării pentru acordarea sporului pentru condiţii deosebit de periculoase, condiţii periculoase şi condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă”, prevede noul ordin.