Un studiu realizat de cercetători de la Henry Ford Health System din Statele Unite a indicat o eficacitate pe termen lung asupra pacienţilor cu hepatită C determinată de terapiile noi cu antivirale cu acţiune directă.
Rezultatele studiului, prezentate recent în "Clinical Infectious Diseases", arată că pacienţii cu hepatită C cronică trataţi cu noile antivirale fără interferon au, după vindecare, riscuri mai mici de spitalizare din cauza problemelor de sănătate legate sau nu de ficat.
Noile antivirale cu acţiune directă au o rată mare de eficacitate, ducând la o vindecare a circa 98% dintre pacienţii trataţi. Un pacient este considerat vindecat atunci când virusul hepatitei C nu mai este detectat în sânge.
"Rezultatele studiului arată că vindecarea hepatitei C nu doar elimină virusul, ci îmbunătăţeşte şi starea generală de sănătate a pacienţilor. Acest lucru este în concordanţă cu studii anterioare, care indicau că tratarea eficace a hepatitei C reduce pentru pacienţi riscul de a dezvolta alte afecţiuni precum diabet, boli renale accident vascular cerebral şi infarct miocardic", a declarat dr. Stuart Gordon, autor principal al studiului şi director al diviziei de hepatologie din cadrul Henry Ford Health System, citat de sciencedaily.com.
Studiul a analizat date privind 6.100 de pacienţi, din care jumătate au fost trataţi cu antivirale cu acţiune directă (AAD), iar jumătate nu au beneficiat de acest tratament.
În cadrul terapiilor cu AAD, medicamentele antivirale sunt administrate oral între 8 şi 12 săptămâni, iar reacţiile adverse sunt uşoare sau lipsesc. Medicamentele au ca efect oprirea multiplicării virusului în organism şi previn complicaţiile pe termen lung asupra ficatului.
Autorii studiului nu au cunatificat economiile pe care aceste tratamente le aduc pe termen lung la cheltuielile pentru sănătate, însă estimează că ar putea fi vorba de o valoare substanţială.