Cancerul colorectal cu debut precoce, diagnosticat la persoanele cu vârsta sub 50 de ani, continuă să crească constant în SUA şi în alte ţări cu venituri mai mari, subliniază un articol al cercetătorilor de la clinica Mayo. Această creştere, împreună cu scăderea cazurilor cu debut târziu datorată, în primul rând, măsurilor de screening, au schimbat vârsta medie de diagnostic de la 72 de ani, la începutul anilor 2000, la 66 de ani.
Asistăm la o creştere semnificativă a numărului de pacienţi tineri cu cancer colorectal la clinica Mayo şi în întreaga ţară.
„Este important să recunoaştem că majoritatea cazurilor nu au o bază ereditară cunoscută şi nu au nicio cauză identificabilă. Sunt necesare măsuri de sănătate publică încă din adolescenţa, pentru a aborda factorii de risc care duc la apariţia cancerului colorectal, inclusiv obiceiurile alimentare proaste şi inactivitatea fizică“, a declarat dr. Frank Sinicrope, oncolog şi gastroenterolog la clinica de oncologie din Minnesota şi autor al studiului.
Medicul constată că, în timp ce cauzele specifice ale cancerului colorectal cu debut precoce sunt încă nedeterminate, datele sugerează că regimurile alimentare cu un aport ridicat de carne roşie şi carne procesată, cereale rafinate şi zahăr procesat, pot modifica compoziţia microbiomului intestinal, ducând la inflamaţii cronice, o rată de obezitate crescută şi un risc mai mare de cancer colorectal.
„Dovezile sugerează că un regim alimentar pe bază de legume şi fructe şi mai multă activitate fizică pot ajuta la promovarea unui microbiom intestinal mai favorabil, care, la rândul său, poate reduce riscul de cancer colorectal", a subliniat dr. Sinicrope.
Medicul a precizat că sunt în curs de desfăşurare cercetări care implică cohorte mari de indivizi şi consorţii internaţionale cu scopul de a identifica expunerile timpurii cele mai relevante în dezvoltarea cancerului colorectal cu debut precoce.
Articolul a fost publicat în New England Journal of Medicine.