Extracţia măselei de minte poate îmbunătăţi gustul

Extracţia măselei de minte poate îmbunătăţi gustul

Persoanele cărora li s-au extras molarii de minte şi-au îmbunătăţit gustul la câteva decenii de la extracţie, potrivit unui studiu. Oamenii de ştiinţă de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pennsylvania susţin că studiul lor contestă ideea că îndepărtarea măselei de minte, cunoscută sub numele de al treilea molar, are doar efecte negative asupra gustului şi reprezintă unul dintre primele cercetări are analizează efectele pe termen lung ale extracţiei acestui molar asupra gustului.

„Studiile anterioare au arătat doar efecte adverse asupra gustului după extracţie şi s-a crezut, în general, că aceste efecte se risipesc în timp. Acest nou studiu ne arată că funcţia gustativă se poate îmbunătăţi de la momentul în care pacienţii fac extracţia şi până la 20 de ani mai târziu. Este o constatare surprinzătoare, dar fascinantă, care merită o investigaţie suplimentară pentru a înţelege mai bine de ce este îmbunătăţită şi ce poate însemna din punct de vedere clinic”, a spus dr. Richard L. Doty, directorul Centrului de Miros şi Gust de la Universitatea din Pennsylvania.

Cercetătorii au evaluat datele de la 1.255 de pacienţi care au fost supuşi unei evaluări chemosensoriale pe parcursul a 20 de ani. Din grupul respectiv, 891 de pacienţi şi-au făcut extracţii ale celui de-al treilea molar şi 364 nu. Persoanele au fost supuse testului „identificarea gurii întregi” care încorporează cinci concentraţii diferite de zaharoză, clorură de sodiu, acid citric şi cofeină. Fiecare soluţie este sorbită, clătită în gură şi apoi scuipată. Subiecţii indică apoi dacă soluţia are gust dulce, sărat, acru sau amar.

Grupul care a făcut extracţiile dentare a depăşit grupul de control pentru fiecare dintre cele patru gusturi şi, în toate cazurile, femeile au depăşit bărbaţii. Studiul sugerează, pentru prima dată, că persoanele care au făcut extracţii în trecutul îndepărtat experimentează, în medie, o îmbunătăţire (de obicei o îmbunătăţire de trei până la 10%) a gustului.

„Studiul sugerează cu tărie că extracţia celui de-al treilea molar are un efect pozitiv pe termen lung, deşi subtil, asupra funcţiei gustative la unii oameni”, a a afirmat Dane Kim, student în anul III la Şcoala de Medicină Dentară a Universităţii din Pennsylvania, unul din co-autorii studiului.

În opinia autorilor, sunt doup explicaţii pentru îmbunătăţirea gustului. În primul rând, deteriorarea nervilor care inervează papilele gustative din partea din faţă a gurii poate elibera inhibarea nervilor care inervează papilele gustative din spatele gurii, crescând sensibilitatea gurii întregi.

În al doilea rând, hipersensibilitatea după leziunea nervului periferic în urma unei intervenţii chirurgicale precum o extracţie a fost bine documentată în alte contexte. Există dovezi, din studiile pe animale că atingerea uşoară repetitivă, care ar putea apărea în timpul mestecării, accentuează treptat răspunsurile neuronale din ţesutul iritat care pot duce la hipersensibilitate tactilă pe termen lung progresivă.  Cu toate acestea, nu se ştie dacă acest lucru apare şi în cazul gustului. Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina mecanismele din spatele îmbunătăţirii gustului legate de extracţia molarului de minte.

viewscnt