Graţie unei noi tehnologii febra Dengue poate fi detectată cu ajutorul smartphone-ului, crescând astfel speranţele că diagnosticarea se poate face acasă, ar putea fi posibilă pentru o gamă mai largă de boli şi la un preţ accesibil.
Cercetătorii de la Universitatea din Reading au studiat capacitatea de teste pentru febra Dengue cu smartphone-urilor. Ei au folosit un nou kit de diagnostic numit Cygnus pentru a detecta febra Dengue cu rate semnificativ îmbunătăţite faţă de kiturile de testare a fluxului lateral.
Lucrând cu cadre universitare şi clinicieni din Thailanda, echipa a încercat noile testele alături de cele deja cunoscute şi a descoperit că noile teste au arătat o sensibilitate clinică de 82%, depăşind testarea fluxului lateral (sensibilitate de 74%) şi potrivirea diagnosticelor de laborator din spital (sensibilitate de 83%).
,,Aceste dispozitive fac 10 măsurători permiţându-ne să identificăm care dintre cele 4 tipuri diferite de virus Dengue a provocat infecţia”, a precizat dr. Sarah Needs, de la Universitatea din Reading, autorul principal al lucrării.
Dr. Needs spune că testele pot fi utilizate împreună cu un smartphone şi sunt mai puternice decât testarea LFT în acest caz.
,,Pe lângă faptul că este un produs ieftin, tehnologia de laborator pe o bandă permite utilizatorilor să testeze mai multe ţinte diferite simultan într-o singură probă, astfel încât ar putea fi utilă detectarea mai multor boli, nu doar a unei boli.”
Noul test de diagnostic dezvoltat pentru cercetare foloseşte tehnologia „laborator pe bandă”, care efectuează 10 sau mai multe teste o cantitate foarte mică de probă lichidă (cum ar fi sânge, urină sau saliva).
Testele dezvoltate pentru cercetare au fost dezvoltate special pentru a detecta febra Dengue, care afectează aproximativ 400 de milioane de oameni în fiecare an. În timp ce majoritatea cazurilor sunt uşoare, infecţiile Dengue pot duce la complicaţii semnificative şi pot fi fatale. Febra Dengue poate fi mai gravă la copii.
Dr. Alexander Edwards, profesor a în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading, a precizat că „în timp ce unii oameni ar putea afla despre testarea acasă şi testarea în laborator, în multe părţi ale lumii testele rapide ale fluxului lateral sunt utilizate pentru o serie de boli, inclusiv dengue. Cu conceptul Cygnus abordăm cel mai mare obstacol pentru testarea la domiciliu. Prin înregistrarea rezultatelor cu smartphone-uri, care devin omniprezente, am proiectat ceva care ar putea fi revoluţionar pentru asistenţa medicală.”
Această boală este infecţioasă, fiind produsă de un virus. Există 4 serotipuri ale acestui virus Dengue: DEN-1, DEN -2, DEN -3 si DEN-4. Dintre acestea DEN -2 si DEN -3 sunt frecvent asociate cu boala severă. Virusul se transmite la om prin muşcătura unui ţânţar infectat din specia Aedes (în principal Aedes aegypti). Acest tip de ţânţar este o specie tropicală şi subtropicală, răspândită în întreaga lume, cel mai mult între latitudinea 350N şi 350 S.
Nu există un tratament specific pentru febra Dengue. Pentru forma severă (febra hemoragică) menţinerea volumului de sânge circulant este obiectivul principal al tratamentului.