Femeile însărcinate cu Covid-19 pot suferi diverse complicaţii ale sarcinii, motiv pentru care trebuie să se protejeze de coronavirus, atrag atenţia specialiştii în obstetrică şi ginecologie. Colegiul American de Obstetrică şi Ginecologie şi Serviciul Naţional de Sănătate din Marea Britanie atrage atenţia că gravidele ar putea fi mai predispuse la avort, naştere prematură şi deficienţe de creştere a fătului, dacă au Covid-19.
Femeile gravide sunt mai susceptibile la infecţii respiratorii virale, e de părere prof. dr. Justin Brandt, specialist în obstetrică şi ginecologie şi medicină materno-fetală la Şcoala de Medicină Rutgers Robert Wood Johnson din New Jersey.
,,Femeile însărcinate care cred că sunt infectate cu coronavirus trebuie să apeleze la obstetricianul lor. Dacă simptomele sunt severe, este posibil să fie nevoie să fie evaluate în spital", a precizat Brandt, specificând însă că majoritatea femeilor însărcinate au simptome uşoare.
,,Pacientele cu simptome uşoare trebuie să se auto-carantineze acasă timp de cel puţin 14 zile. Nu ar trebui să meargă la vizitele lor prenatale de rutină până nu au vorbit la cabinetul medicului lor şi nu au primit instrucţiuni", a adăugat el.
Majoritatea rapoartelor sugerează că există un risc scăzut de transmitere a coronavirusului de la o mamă infectată la făt, dar există unele cercetări care sugerează că unii nou-născuţi ai mamelor cu COVID-19 au anticorpi specifici coronavirusului, sugerând că au fost expuşi la virus în pântec.
„Avem nevoie de mai multe date pentru a clarifica şi corobora acest risc. Poate exista un motiv de îngrijorare privind transmiterea verticală şi afecţiunile asociate, inclusiv defectele de naştere şi alte complicaţii”, a spus Brandt, potrivit siteului WebMD.com.
Pentru a reduce riscul de infecţie, medicul american recomandă ca femeile însărcinate să respecte regulile de distanţare socială, să rămână acasă, iar dacă trebuie să plece de acasă, să se spele pe mâini în mod regulat, să încerce să nu-şi atingă faţa şi să stea la cel puţin doi metri de persoanele bolnave sau de persoanele ale căror stări nu le sunt cunoscute.
În prezent, potrivit Metodologiei privind naşterea la gravidele cu infecţie suspicionată/ confirmată cu SARS-CoV-2/COVID-19, preluarea, îngrijirea şi asistenţa medicală a nou-născutului, elaborată de Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, bebeluşii născuţi de o mamă confirmată cu coronavirus sunt separaţi de aceasta până când testele demonstrează că mama este sănătoasă.