România nu dispune în prezent o legislaţie pentru asigurări medicale, iar tarifele decontate de stat sunt de cele mai multe multe ori sub valoarea serviciului prestat, astfel că orice plată în sistemul privat este anunţată pacientului înainte de a se trece la prestarea serviciului, a precizat luni Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), într-o reacţie la declaraţiile făcute de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Ministrul afirmase anterior că Ministerul Finanţelor şi Ministerul Sănătăţii au demarat controale la cinci operatori privaţi de servicii medicale pentru a verifica decontările de servicii medicale, în condiţiile în care există suspiciuni legate de decontări nejustificate.
De asemenea, Teodorovici a declarat că firmele care oferă în acelaşi timp servicii medicale şi pachete de asigurări de sănătate ar putea fi nevoite să renunţe la una dintre aceste activităţi, a anunţat luni ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Măsura ar afecta în primul rând reţelele private de sănătate din România, care oferă, pe lângă servicii medicale, şi abonamente sau pachete de asigurări, mai ales prin intermediul angajatorilor.
PALMED consideră că, în lipsa unui raport final privind controalele din unităţile sanitare private, afirmaţiile ministrului Finanţelor sunt menite să atragă atenţia în mod negativ asupra întregului sistem de sănătate privat.
“Este o generalizare de care avem parte tot mai des în ultima perioadă şi pe care o considerăm inoportună. Statul este dator să susţină sistemul medical şi să depună toate eforturile pentru a veni în sprijinul nevoilor pe care le are pacientul român”, a afirmat directorul executiv al PALMED, Eduard Dobre, citat în comunicatul patronatului.
PALMED subliniază că atât sectorul medical de stat, cât şi cel privat au drepturi şi obligaţii.
Potrivit patronatului, sistemul privat a cunoscut o dezvoltare “remarcabilă” în ultimii 20 de ani, prin investiţii constante şi politica de recrutare, devenind complementar sistemului public.
“Nu înseamnă că mediul privat este perfect. În prezent, nu avem o legislaţie dedicată segmentului de asigurări medicale şi se lucrează intens la o clarificare a aspectelor privind aceste servicii şi abonamentele medicale”, a spus Dobre.
“În această ecuaţie a costurilor şi a decontărilor, două elemente sunt certe în acest moment: tarifele decontate de stat sunt de cele mai multe ori sub valoarea serviciului prestat, respectiv orice plată în sistemul privat este anunţată înainte de a se trece la prestarea serviciului, ceea ce înseamnă o asumare şi o acceptare din partea pacientului. Sigur că pot să apară costuri neprevăzute, iar în astfel de situaţii, să le spunem “cu risc”, acestea sunt estimate, iar pacientul este informat”, a completat directorul executiv al patronatului.
PALMED consideră oportună orice iniţiativă menită să aducă transparenţă în sistemul sanitar, un management performant şi o cheltuire raţională a banului public, atât timp cât măsurile sunt luate respectând cadrul legal şi fără a discrimina cele două sisteme - public şi privat.
“Nu ar fi prima dată când statul, prin măsurile luate de factorii de decizie, aplică o altă unitate de măsură publicului şi privatului. Să ne uităm la creşterea salariilor, susţinută cu fonduri suplimentare. Noi, ca privaţi, nu avem de unde să aducem fonduri suplimentare”, a mai spus Dobre.
Potrivit PALMED, în prezent există o uşoară tendinţă de a migra la stat din partea personalului mediu, dar tendinţa nu este valabilă şi pentru medici.
“Argumente de tipul condiţiilor de muncă, tehnologiilor folosite, capacităţii de a asigura toate materialele, contează enorm în decizia de a rămâne în mediul privat”, menţionează comunicatul.