Indicaţiile scintigrafiei şi ale examenului SPECT-CT

Indicaţiile scintigrafiei şi ale examenului SPECT-CT

Avansul tehnologic a contribuit semnificativ la dezvoltarea unor tehnologii medicale şi tehnici imagistice care permit diagnosticarea mult mai rapidă şi mai precisă a unei game largi de boli, atât din punct de vedere funcţional, cât şi structural. Scintigrafia şi examinarea SPECT-CT sunt două dintre aceste tehnici imagistice moderne, non-invazive şi nedureroase.

Ce este scintigrafia?

Scintigrafia este o investigaţie de medicină nucleară utilizată cu succes în diferite boli, oferind informaţii metabolice esenţiale, care vin în completarea datelor structurale, tradiţionale, obţinute cu ajutorul unor examinări de tip RMN şi CT. Cu ajutorul imaginilor planare, bidimensionale, se poate stabili un diagnostic clar, urmat de un plan terapeutic corespunzător. De asemenea, scintigrafia are un rol important şi în monitorizarea diferitelor tipuri de leziuni. În cazul pacienţilor cu afecţiuni oncologice, această investigaţie este utilizată şi în evaluarea răspunsului la tratament.

Pentru a evidenţia mult mai bine orice modificare metabolică celulară, dar şi pentru o localizare exactă a acestora, scintigrafia poate fi înlocuită cu SPECT-CT, un examen de ultimă generaţie care oferă o imagine tridimensională mult mai exactă.

Scanarea scintigrafică de tip SPECT-CT

SPECT este un tip de tomografie cu emisie fotonică prin intermediul căreia se obţin imagini volumetrice, tridimensionale, care pot fi fuzionate cu imaginile structurale rezultate în urma examinării prin tomografie computerizată (CT). Astfel, SPECT-CT ajută la obţinerea unei hărţi a întregului corp sau a sistemului analizat, căreia i se adaugă o hartă de morfologie de organ.

Pe lângă obţinerea unor imagini superioare comparativ cu cele rezultate în urma utilizării altor tehnici imagistice, scanarea imagistică scintigrafică de tip SPECT-CT este o tehnică neinvazivă, care nu creează disconfort pacientului şi care nu necesită spitalizare. Astfel, pacientul îşi poate relua activităţile obişnuite la scurt timp după efectuarea acestei investigaţii. De asemenea, un avantaj major constă în faptul că doza de iradiere este minimă – mai mică decât o investigaţie de tip CT standard, fără efecte adverse asociate.

Cum se realizează scanarea SPECT-CT

Scanarea imagistică scintigrafică de tip SPECT-CT presupune injectarea intravenoasă a unei substanţe farmaceutice radioactive, în vederea detectării mult mai precise a eventualelor anomalii celulare din diferite ţesuturi.

Radiaţiile sunt captate cu ajutorul unor camere speciale, care se rotesc 360 de grade în jurul pacientului şi scanează anumite regiuni ale corpului. În acest mod, se obţin informaţii esenţiale pentru stabilirea unui diagnostic cert, prin alcătuirea unei hărţi funcţionale anatomice de calitate, detaliate, tridimensionale.

Examinările de tip scintigrafic şi SPECT-CT sunt recomandate în diagnosticarea şi monitorizarea unor afecţiuni oncologice, precum şi în unele boli osoase, renale, neurologice, cardiovasculare, endocrine.

Indicaţiile scintigrafiei/SPECT-CT în oncologie

În oncologie, SPECT-CT are un rol important în depistarea timpurie a formaţiunilor tumorale şi în stabilirea unui diagnostic precoce, lucru extrem de necesar în vederea instituirii imediate a tratamentului şi în creşterea şanselor de vindecare.

De asemenea, această tehnică are capacitatea de a evalua agresivitatea tumorilor şi de a depista apariţia metastazelor, fiind extrem de necesară în stadializarea bolii.

Scintigrafia/SPECT-CT în ortopedie

În ceea ce priveşte afecţiunile osoase, scintigrafia/SPECT-CT furnizează informaţii precise cu privire la existenţa unor tumori osoase, date care în lipsa acestei tehnologii ar fi greu de identificat prin alte tehnici imagistice. Medicii specializaţi în ortopedie şi reumatologie utilizează cu succes scintigrafia, aceasta reuşind să diferenţieze o infecţie de o inflamaţie acolo unde există proteze articulare.

De asemenea, scintigrafia/SPECT-CT sunt utilizate pentru localizarea fracturilor osoase sau a unor tumori osoase dificil de detectat în alte condiţii. SPECT-CT este o tehnică care contribuie în ortopedie la diagnosticarea leziunilor de cancer osos, precum şi la monitorizarea acestora.

Scintigrafia/SPECT-CT în nefrologie

Un alt domeniu în care scintigrafia este folosită frecvent este nefrologia. Investigaţia joacă un rol important în stadializarea şi monitorizarea unor afecţiuni renale, având capacitatea de a evalua funcţia rinichilor. Nefropatiile tubulo-interstiţiale sunt afecţiuni ce au indicaţie pentru scintigrafie renală.

Scintigrafia/SPECT-CT în endocrinologie

Diagnosticul, tratamentul şi monitorizarea unor afecţiuni endocrinologice pot fi uşor stabilite cu ajutorul scintigrafiei tiroidiene şi paratiroidiene.

În hiperparatiroidism, de exemplu, scintigrafia paratiroidiană este indispensabilă în diagnosticarea bolii, SPECT-CT stabilind cu exactitate localizarea şi funcţia unor noduli paratiroidieni greu de identificat.

Indicaţiile scintigrafiei/ SPECT-CT în cardiologie

SPECT-CT este utilizat şi în cardiologie, pentru stabilirea terapiei unor afecţiuni cardiace, cum este infarctul miocardic. De altfel, investigaţia evaluează funcţia cardiacă şi viabilitatea muşchiului inimii, evidenţiind totodată eventuale defecte de perfuzie ale miocardului.

Scintigrafia/ SPECT-CT în neurologie

În neurologie, SPECT-CT este indicat pentru diagnosticarea demenţelor, a bolii Alzheimer, a bolii Parkinson, a epilepsiei sau a traumatismelor cerebrale. De asemenea, are un rol important în identificarea tumorilor primare ale sistemului nervos central.

Scintigrafia/ SPECT-CT la SANADOR

La Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor oncologice din sistemul medical privat, din punctul de vedere al complexităţii serviciilor oferite, pacienţii au acces la investigaţii de tip scintigrafic şi SPECT-CT realizate cu ajutorul echipamentului ultraperformant Siemens Symbia Intevo Bold, care are capacitatea de a identifica modificările celulare chiar din stadiul incipient.

Centrul Oncologic SANADOR, prin Departamentul de Medicină Nucleară, asigură accesul pacienţilor la examinări scintigrafice realizate în condiţii de maximă siguranţă şi confort. Datorită dotărilor de ultimă generaţie, la SANADOR se pot efectua scintigrafii osoase, miocardice, tiroidiene, paratiroidiene şi renale. Investigaţiile sunt realizate de medici foarte bine pregătiţi, cu o vastă experienţă în domeniu.

viewscnt