Infecţiile cu Mycobacterium chimaera se extind puternic pe plan mondial, avertizează cercetătorii

Infecţiile cu Mycobacterium chimaera se extind puternic pe plan mondial, avertizează cercetătorii

Infecţiile cu o bacterie numită Mycobacterium chimaera (M. chimaera), asociate cu un aparat folosit în cazul intervenţiilor chirurgicale cardiace, se extind puternic pe plan mondial şi reprezintă un motiv de îngrijorare pentru sănătatea pacienţilor, arat un raport realizat în SUA, citat de Reuters.

Infecţia cu M. Chimaera a fost raportată prima dată în 2011, în Elveţia, şi între timp s-a descoperit că a fost asociată cu folosirea unor unităţi de încălzire şi răcire, LivaNova Stockert 3T, în intervenţiile de chirurgie cardiacă pentru a regla temperatura corpului la pacienţi.

În Elveţia, autorităţile medicale au înfiinţat o echipă numită Chimaera Taskforce, care estimează o incidenţă anuală de 156-282 de cazuri pentru cele mai importante 10 pieţe din lume în domeniul chirurgiei valvulare (de înlocuire a valvei bolnave a inimii), din care între 51 şi 80 cazuri pe an doar în SUA.

Într-un raport publicat recent în publicaţia Clinical Infectious Diseases, Dr. Shannon H. Kasperbauer de la National Jewish Health din Denver şi Dr. Charles L. Daley de la Universitatea Colorado, Aurora, au analizat metodele de diagnostic şi opţiunile de tratament pentru a-i ajuta pe medici să gestioneze astfel de infecţii complicate.

M. chimaera este o micobacterie netuberculoasă, fiind de multe ori diagnosticată greşit ca M. intracellulare.

Infecţia cu M. Chimaera este caracterizată peintr-o perioadă lungă de latenţă, de peste 6 ani în unele cazuri între momentul operaţiei chirurgicale şi prezentarea primelor simptome, şi de o rată mare de mortalitate a pacienţilor, cuprinsă între 46% şi 63%.

Mulţi pacienţi diagnosticaţi cu această infecţie prezentau diverse implanturi cu dispozitive medicale precum valve cardiace prostetice sau grefe vasculare.

Principalele simptome ale infecţiei la pacienţi sunt febra, starea de rău, pierderea în greutate, tusea şi dispneea (greutate în respiraţie).

Infecţia poate fi confirmată prin culturi din bacteriile obţinute de la pacient, dar această metodă necesită o perioadă de 2-8 săptămâni.

Cercetătorii recomandă acum folosirea reacţiei PCR, o metodă de amplificare enzimatică, pentru un diagnostic mai rapid.

Ghidurile actuale folosite în SUA recomandă, pentru tratamentul infecţiei cu M. Chimaera, folosirea unei combinaţii de 3-4 medicamente, în timp ce autorii noului raport indică necesitatea folosirii unei combinaţii de 4 sau 5 antibiotice, în funcţie de severitatea infecţiei şi de prezenţa comorbidităţilor.

Deocamdată, medicii nu cunosc durata optimă a tratamentului în cazul acestei infecţii, dar terapia a durat între 12 şi 24 de luni la pacienţii trataţi până acum.

viewscnt