Întârzieri în realizarea Spitalului Regional Craiova. Proiectarea va începe la toamnă, într-un scenariu optimist

Întârzieri în realizarea Spitalului Regional Craiova. Proiectarea va începe la toamnă, într-un scenariu optimist

Proiectul de realizare a Spitalului Regional Craiova a acumulat întârzieri majore faţă de proiectele similare din Cluj şi Iaşi, pentru care a demarat deja proiectarea. Guvernul speră să limiteze întârzierile şi speră ca proiectarea să înceapă în toamna acestui an, după aprobarea unui nou act normativ privind finanţarea proiectului. 

"Este important ca şi Spitalul Regional Craiova să intre în procesul de proiectare a spitalului care va fi construit cu sursă de finanţare inclusiv din împrumutul de la BEI. Celelalte două spitale se află în proces de proiectare”, a afirmat miercuri ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la începutul şedinţei de guvern.

Proiectarea spitalelor regionale din Iaşi şi Cluj, cele mai avansate dintre cele trei unităţi medicale din această categorie, ar trebui finalizată în primăvara anului viitor, potrivit termenilor contractuali.

"La Craiova sperăm să începem proiectarea, să finalizăm procedura de achiziţie a proiectantului, în această toamnă, încât să nu existe decalaje mari între cele trei obiective", a mai spus ministrul.

În luna mai 2022, Banca Europeană de Investiţii (BEI) a anunţat că va vira primii bani pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă din Craiova, care va fi finalizat în 2027, într-un scenariu optimist.

BEI asigură finanţarea iniţială a proiectului, cu o alocare de 368 milioane euro, până la decontarea lucrărilor din fonduri europene.

Spitalul Regional de Urgenţă Craiova va fi construit în Craiova – Gherceşti, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni (aproape 9 ani).

Unitatea va cuprinde un complex de construcţii cu 7 niveluri, pe o suprafaţă totală construită de aproximativ 165.296 metri pătraţi. Spitalul va avea heliport şi 1.195 de locuri de parcare.

Spitalul va avea 807 paturi, 19 săli de operaţie şi va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în 7 centre, printre care şi un centru de tratament pentru cancer destinat pacienţilor din regiunea Sud-Vest Oltenia, dar şi un centru combinat pentru mamă şi copil, cu 100 de paturi pentru adulţi şi copii, într-o clădire cu intrare separată.

Proiectul celor 3 spitale regionale a fost demarat în 2015, însă pe parcurs s-au înregistrat întârzieri majore, astfel că unităţile medicale vor fi finalizate în 2027, în cel mai bun caz.

viewscnt