Inteligenţa artificială ar putea fi mai bună decât oamenii în detectarea cancerului pulmonar

Inteligenţa artificială ar putea fi mai bună decât oamenii în detectarea cancerului pulmonar

Inteligenţa artificială (AI) ar putea fi mai performantă decât oamenii în depistarea cancerului pulmonar, una dintre cele mai mortale forme ale bolii. Un instrument de învăţare automată de înaltă performanţă a demonstrat o sensibilitate sporită, ceea ce înseamnă că era mult mai puţin probabil să treacă cu vederea cazurile care necesitau o intervenţie imediată.

Studii recente au făcut lumină asupra modului în care AI poate fi utilă pentru medici atunci când vine vorba de diagnosticele medicale.

Astfel, un instrument inteligent a îmbunătăţit performanţa radiologilor în detectarea tumorilor pe radiografiile toracice şi a favorizat o mai mare acceptare umană a tehnologiei AI.

„Este posibil ca dimensiunea relativ mare a eşantionului din acest studiu să fi întărit încrederea radiologilor în sugestiile AI", spune dr. Chang Min Park de la Universitatea Naţională din Seul, autorul principal al studiului, într-un comunicat.

Cercetătorii au observat că încrederea oamenilor în AI este mai mare atunci când inteligenţa artificială oferă performanţe ridicate de diagnosticare.

Recentul studiul a arătat că identificarea cu succes a nodulilor pulmonari canceroşi pe radiografiile toracice a crescut în mod considerabil la 94% atunci când au fost utilizate date informatice. Aceste excrescenţe anormale se dezvoltă de obicei în urma unor infecţii, dar, în cazuri rare, pot fi un indiciu al cancerului.

Imagine: Radiografiile toracice obţinute în cadrul unui control medical la un pacient de sex masculin în vârstă de 71 de ani arată sensibilitatea cititorului la inteligenţa artificială (AI) cu precizie de diagnosticare ridicată. Credit: Societatea de Radiologie din Nord America

Radiografiile toracice (A-C) obţinute în cadrul unui control medical la un pacient de sex masculin în vârstă de 71 de ani prezintă o sensibilitate a cititorului la o inteligenţă artificială (AI) de mare acurateţe de diagnosticare.

În prima şedinţă fără AI, un radiolog cu 16 ani de experienţă a citit radiografia toracică drept o radiografie normală (A).

AI de înaltă acurateţe a observat potenţialul cancer pulmonar în radiografie cu un IC de 89%, aşa cum indică harta de localizare a nodulilor (B) (pe măsură ce culoarea se schimbă de la albastru la roşu, creşte probabilitatea prezenţei unui nodul).

Atunci când i s-a prezentat sugestia AI la a doua sesiune de citire, radiologul şi-a schimbat decizia şi a notat cancerul pulmonar în zona care se suprapunea cu hemidiafragma dreaptă (adnotare în casetă) (C). (D, E)

Tomografiile CT toracice cu contrast arată o masă pulmonară de 6,8 cm (săgeată) cu o bronhogramă aeriană în lobul inferior drept în planurile axial (D) şi coronal (E).

Această masă a fost dovedită patologic ca fiind un adenocarcinom mucinos invaziv.

Prin urmare, decizia radiologului a fost incorectă în prima şedinţă, dar corectă în cea de-a doua şedinţă după ce a urmat sugestia AI.

În cadrul studiului, 20 de radiologi cu până la 18 ani de experienţă în examinările toracice şi 10 studenţi au analizat 120 de radiografii toracice fără asistenţă AI.

Jumătate dintre aceste radiografii proveneau de la pacienţi de sex masculin cu cancer pulmonar din Coreea de Sud, iar cealaltă jumătate a servit drept control.

Într-o sesiune de urmărire, fiecare grup a reevaluat radiografiile, de data aceasta cu ajutorul AI de mare sau de mică acurateţe. Fără ca radiologii să ştie, au fost folosite două algoritme inteligente distincte.

Constatările studiului subliniază importanţa utilizării unei "AI de înaltă performanţă de diagnostic". Cu toate acestea, cercetătorii remarcă faptul că definiţiile pot varia în funcţie de sarcina în cauză şi de contextul clinic specific.

În timp ce un model de AI care poate identifica fiecare anomalie ar putea părea fără cusur, caracterul său practic în reducerea volumului de muncă într-un scenariu de screening în masă ar fi limitat, spun autorii.

„Prin urmare, studiul nostru sugerează că o utilizare adecvată din punct de vedere clinic a IA necesită atât dezvoltarea unor modele de IA de înaltă performanţă pentru sarcini date, cât şi consideraţii cu privire la contextul clinic relevant în care va fi aplicată această IA", concluzionează dr. Park.

Studiul a fost publicat în revista Radiology.

Cercetătorii intenţionează să-şi extindă activitatea privind colaborarea dintre om şi AI la alte anomalii detectate pe radiografii toracice şi imagini CT.

Cancerul pulmonar este adesea diagnosticat prea târziu din cauza lipsei simptomelor iniţiale. Studii anterioare au demonstrat capacitatea AI de a detecta bolile de colon, Alzheimer, infarctul miocardic şi demenţa.

viewscnt