O echipă multidisciplinară din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a realizat în premieră o intervenţie chirurgicală de îndepărtare a unui ţesut tumoral de la un rinichi prin tehnică laparoscopică.
Este vorba de o tumoră renală stângă de aproximativ 10 cm cu metastaze la nivelul corpului şi cozii pancreasului diagnosticată la un pacient în vârstă de 66 de ani, iar intervenţia a fost realizată la finalul săptămânii trecute.
Intervenţia complexă a durat aproximativ trei ore, s-a desfăşurat în blocul operator chirurgie I şi a constat în îndepărtarea corpului şi cozii pancreasului, împreună cu splina, glanda suprarenală stângă şi rinichiul stâng.
Medicii au folosit tehnica laparoscopică de splenopancreatectomie corporeocaudală radicală anterogradă posterioară cu suprarenalectomie şi nefrectomie stângă în bloc.
"Prin această operaţie am îndepărtat rinichiul stâng împreună cu toată atmosfera grăsoasă din jurul acestuia, glanda suprarenală stângă, splina, corpul, coada pancreasului şi toţi limfonodulii din regiune, astfel încât tumora să fie înconjurată în toate direcţiile de ţesut sănătos şi să nu mai rămână ţesut tumoral în pacient", a explicat dr. Gabriel Serac, medic primar chirurgie generală şi coordonatorul echipei care a realizat intervenţia, citat de Agerpres.
Potrivit specialiştilor, avantajul acestei tehnici este că ridică tumora fără să fie fragmentată, fiind înconjurată de ţesut sănătos în toate direcţiile. În chirurgia oncologică aceste intervenţii se numesc R0 (nu lasă ţesut tumoral pe loc).
Efectuarea pe cale laparoscopică a acestei intervenţii aduce beneficiile chirurgiei miniminvazive: durere redusă, mobilizare precoce şi reluare mai rapidă a tranzitului digestiv.
"Evoluţia pacientului a fost simplă, fără complicaţii, cu reluarea alimentaţiei în prima zi după operaţie, fiind externat în a 6-a zi postoperator. Intervenţia chirurgicală reprezintă doar o etapă în terapia complexă a acestei afecţiuni, pacientul urmând să fie îndrumat spre serviciul de oncologie în vederea completării tratamentului pe baza rezultatului histopatologic definitiv", au precizat reprezentanţii unităţii medicale.
Din echipa care a realizat intervenţia, alături de dr. Gabriel Serac, au mai făcut parte dr. Igor Calancea, medic primar urologie, dr. Ioan Nemeş, medic primar ATI, şi dr. Ioana Cojocaru, medic specialist chirurgie generală.