Grupul american Johnson & Johnson a încercat să formeze o alianţă cu alţi producători de vaccinuri împotriva Covid-19 pentru a analiza în comun riscurile de apariţie a unor evenimente trombotice după administrarea serurilor, relatează publicaţia The Wall Street Journal, care citează surse apropiate discuţiilor.
Publicaţia relatează că Johnson & Johnson a contactat companiile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca pentru a crea acest grup comun, însă doar AstraZeneca a răspuns pozitiv propunerii. J&J şi AstraZeneca au dezvoltat vaccinurile împotriva Covid-19 pe baza tehnologiei cu vector viral.
În schimb, companiile Pfizer şi Moderna, care au dezvoltat vaccinuri cu o altă tehnologie, numită ARN mesager, au respins propunerea.
Propunerea J&J viza şi constituirea unei alianţe informale a producătorilor de vaccinuri împotriva Covid-19, în scopul de a informa publicul despre beneficiile şi riscurile administrării serurilor şi de a răspunde tuturor îngrijorărilor legate de riscul de apariţie a unor evenimente trombotice.
Autorităile americane au anunţat că evenimente trombotice au fost raportate la 6 femei după administrarea a peste 7 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson în SUA, în timp ce astfel de evenimente nu au fost semnalate după administrarea vaccinurilor Pfizer/BioNTech şi Moderna.
Acesta este şi unul dintre motivele invocate de Pfizer şi Moderna pentru a respinge propunerea Johnson & Johnson.
Un alt motiv invocat a fost faptul că o astfel de alianţă ar duplica eforturile agenţiilor de reglementare în domeniul farmaceutic şi ale companiilor producătoare, care evaluează deja siguranţa vaccinurilor împotriva Covid-19.
De asemenea, Pfizer şi Moderna se tem că intrarea într-o astfel de alianţă ar putea creşte neîncrederea în vaccinurile lor prin asociere, potrivit publicaţiei menţionate.
Evenimente trombotice au mai fost raportate şi după administrarea vaccinului AstraZeneca în mai multe state europene.