Kilometri de alergare la maraton pentru servicii de paliaţie la Hospice Casa Speranţei

Kilometri de alergare la maraton pentru servicii de paliaţie la Hospice Casa Speranţei

În 30 de ani de activitate, peste 45.000 de pacienţi şi 100.000 de aparţinători au beneficiat de serviciile de îngrijire paliativă la Hospice Casa Speranţei. Anul acesta, pe 8 octombrie, a fost  sărbătorită Ziua Internaţională a Îngrijirilor Paliative, motiv pentru care o echipă #TeamHOSPICE  de alergători a parcurs kilometri pentru a susţine pacienţii care au nevoie de îngrijirii paliative la Hospice Casa Speranţei.

De la începutul anului 2022 şi până în septembrie, au fost preluaţi 1081 de pacienţi noi (624 de pacienţi în Braşov, 447 în Bucureşti şi 10 pacienţi copii la centrul socio-medical de la Adunaţii Copăceni) la Hospice Casa Speranţei.

În ceea ce priveşte serviciile, în aceeaşi perioadă, s-au înregistrat 7.689 zile de spitalizare, 8.797 vizite la domiciliu, 2.846 consultaţii în sistem ambulatoriu, 1.729 participări la centrele de zi.

La ediţia din acest an a Maratonului Bucureşti, prezentatoarea TV Carmen Brumă i-a pregătit pe membrii echipei pentru cursă şi i-a sfătuit să alerge în pas constant.

,,Este de o datorie colectivă (autorităţi, societate) să facem lucruri pentru cei care se confruntă cu un diagnostic care nu trebuie să fie, în mod automat, echivalentul privării de viaţă trăită demn. Trebuie să le oferim şansa perspectivei unui viitor în care durerile sunt alinate, suportul emoţional este asigurat astfel încât să aibă arsenalul de a face faţă provocărilor”, a precizat Mirela Nemţanu, director executiv Hospice Casa Speranţei, prezentă la cea de-a 15-a ediţie a Maratonului Bucureşti.

La ediţia din mai a Semimaratonului Bucureşti, Hospice Casa Speranţei a strâns fonduri de peste 300.000 de lei, bani folosiţi pentru a asigura, în mod gratuit, pentru pacienţii adulţi şi copii care înfruntă diagnosticul unor boli incurabile, 210 zile de internare în unităţile cu paturi ale organizaţiei, 330 de vizite la domiciliul pacienţilor şi 580 de participări în centrele de zi.

Ministrul Sănătăţii consideră că îngrijirea paliativă reprezintă ,,o problemă de responsabilitate comunitară” şi este inclusă în proiectul de strategie naţională de sănătate, care presupune alocarea de resurse şi pentru alte servicii în afara celor tradiţionale.

,,Noi avem două datorii: în primul rând, să nu-i împovărăm cu bariere administrative pe aceia care dezvoltă astfel de proiecte, iar cea de-a doua – să includem paliaţia alături de îngrijirile la domiciliu, pentru că sunt de multe ori complementare în strategia de sănătate a acestei ţări”, a declarat în primăvara acestui an prof.dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii

Unul dintre principalele obstacole în deschiderea de noi centre de îngrijire paliativă este de natură birocratică.

,,Nevoia de îngrijire paliativă estimată în anul 2019 era acoperită într-o proporţie de maxim 25%. Ultimii ani se caracterizează prin înmulţirea paturilor de îngrijire paliativă”, a precizat pentru 360medical.ro dr. Dan Malciolu, medic primar Igiena Alimentaţiei şi Nutritie, Psihoterapeut la Departament Medical Hospice Casa Speranţei.

La cea de-a 15-a ediţie a Maratonului Bucureşti, a avut loc o premieră în România, un copil cu boala MCT8-AHDS aflat în scaunul cu rotile a trecut linia de sosire în picioare.

viewscnt