Între 2,4 şi 6 decese din cauza COVID-19 la 100.000 de oameni ar fi putut fi prevenite, potrivit cercetătorilor americani, în funcţie de accesul la internet din zonele rurale, suburbane sau urbane. Concluzia a venit ca urmare a constatării că în primul an de pandemie, comunităţile din SUA cu acces limitat la internet au raportat rate mai mari de deces cauzate de COVID-19.
Cercetătorii de la Universitatea din Chicago au analizat datele privind mortalitatea de la Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA de la mai mult de 3.100 de judeţe între ianuarie 2020 şi februarie 2021. Ei au analizat disparităţile rasiale şi spaţiale ale ratelor de deces cauzate de COVID-19, precum şi determinanţii sociali ai sănătăţii, cum ar fi locaţia, statutul socioeconomic şi mobilitatea.
„Este nevoie de mai multă conştientizare cu privire la atuul esenţial al accesului tehnologic la informaţii fiabile, munca la distanţă, oportunităţile de şcolarizare, achiziţionarea de resurse şi/sau comunitatea socială. Populaţiile cu acces limitat la internet rămân puţin studiate şi sunt adesea excluse din cercetarea pandemiei”, au atras atenţia autorii studiului.
Descoperirea indică accesul inechitabil la internet în SUA, cu decalaje asociate adesea cu vârsta înaintată, veniturile şi educaţie mai mici, minorităţile şi zonele rurale. Multe dintre comunităţile cele mai marginalizate ale ţării au cele mai puţine opţiuni de servicii de internet, dar şi cele mai scumpe şi de cea mai slabă calitate, ceea ce ar putea reduce accesul la informaţii şi servicii de îngrijire a sănătăţii, cum ar fi telemedicina.
Echipa de cercetare a descoperit că diferite aspecte ale determinanţilor sociali ai sănătăţii au fost „asociate în mod unic” cu rate mai mari ale deceselor cauzate de COVID-19 în rândul comunităţilor negre sau afro-americane, comunităţilor hispanice sau latino şi comunităţilor albe non-hispanice.
De exemplu, localităţile cu decese mari de COVID-19 în populaţiile mari de culoare sau afro-americane au fost răspândite în zonele urbane, suburbane şi rurale şi au experimentat mai multe dezavantaje, inclusiv inegalităţi mai mari ale veniturilor şi spitalizări prevenibile.
Localităţile cu rate ridicate de deces cauzate de COVID-19 în populaţiile albe non-hispanice au avut tendinţa de a fi în zonele rurale, cu acces limitat la asistenţă medicală şi un număr mai mare de adulţi în vârstă.
Descoperirile au variat şi în funcţie de locaţie. În zonele urbane, ratele mari ale deceselor au fost asociate cu un procent ridicat de persoane de vârstă activă fără asigurare de sănătate şi lucrători esenţiali care aveau mai multe şanse de a fi expuşi la coronavirus.
În zonele suburbane, mortalitatea mai mare a fost asociată cu un statut socio-economic mai scăzut şi cu mobilitate limitată, ceea ce tinde să indice rate mai mari de sărăcie şi procente mai mari de adulţi în vârstă şi de persoane cu dizabilităţi.
În zonele rurale, ratele mai mari ale deceselor cauzate de COVID-19 au fost asociate cu spitalizări prevenibile şi cu mobilitate limitată.
Accesul limitat la internet a fost un factor semnificativ în toate comunităţile, au scris autorii studiului. În zonele rurale, o scădere de 1% a accesului la internet al unei localităţi a fost asociată cu 2,4 decese la 100.000 de oameni. În zonele urbane, o scădere a accesului a fost asociată cu şase decese la 100.000 de oameni.