Mai puţin sex, menopauză mai devreme

Mai puţin sex, menopauză mai devreme

Mai puţin sex ar putea însemna în cazul femeilor menopauză instalată mai devreme, sugerează un nou studiu care a analizat 3000 de americance timp de un deceniu.

Cercetătorii au urmărit vieţile sexuale şi momentul instalării menopauzei a aproape 3.000 de femei, timp de 10 ani şi au constatat că cele care aveau mai puţine relaţii sexuale aveau mai multe şanse să înceapă menopauza la o vârstă mai timpurie.

,,Concluziile studiului nostru sugerează că dacă o femeie nu are relaţii sexuale şi nu există nicio şansă de-a avea o sarcină, atunci corpul alege să nu investească în ovulaţie", a explicat Megan Arnot, primul autor al studiului, potrivit siteului WebMD.com.

O menopauză instalată mai târziu poate însemna oase mai puternice şi un nivel mai bun al colesterolului. „Medicii ştiu de multă vreme despre multiplele beneficii survenite în urma activităţii sexuale continue”, a subliniat dr. Jennifer Wu, medic obstetrician ginecolog la Spitalul Lenox Hill din New York.

Mai mult, pentru stimularea dorinţei sexuale a femeilor aflate la premenopauză există şi tratament medicamentos, în condiţiile în care tulburarea dorinţei sexuale hipoactive afectează în jur de 6 milioane de femei din SUA.

În studiu, grupul lui Arnot a analizat datele femeilor care au fost intervievate pentru prima dată la vârsta de 45 de ani în 1996-1997. Niciuna nu intrase încă în menopauză, dar 46% au început să aibă simptome „perimenopauză”, cum ar fi modificări ale ciclului lor menstrual şi bufeuri. 54% nu au avut semne de perimenopauză. Pe parcursul a mai mult de 10 ani de urmărire, 45% dintre femei au intrat la menopauză naturală, vârsta medie de debut fiind de 52 de ani.

Studiul nu a putut dovedi cauza şi efectul, dar a reliefat că în comparaţie cu femeile care au făcut sex mai puţin de o dată pe lună, cele care au făcut sex săptămânal aveau un procent cu 28% mai scăzut să intre la menopauză mai devreme.

Descoperirile cercetătorilor se potrivesc cu ceea ce antropologii au numit „Ipoteza bunicii”, care sugerează că menopauza a evoluat iniţial la oameni pentru a reduce conflictul de reproducere între generaţii diferite de femei. Dr. Mitchell Kramer, specialist în obstetrică şi ginecologie la Spitalul Huntington din Northwell Health din Huntington, N.Y, a menţionat că studiile anterioare au descoperit că femeile căsătorite tind să intre în menopauză mai târziu decât femeile singure.

O teorie care explică această tendinţă este aceea că femeile căsătorite ar putea avea relaţii sexuale mai frecvente.

„Toate femeile vor experimenta în cele din urmă încetarea menstruaţiei şi vor intra în menopauză, însă frecvenţa crescută a activităţii sexuale influenţează într-un fel sistemul de reproducere întârziind modificările care survin la instalarea menopauzei”, a spus Kramer.

viewscnt