Managementul integrat al diabetului zaharat, la Spitalul Clinic SANADOR

Managementul integrat al diabetului zaharat, la Spitalul Clinic SANADOR

Diabetul zaharat reprezintă o afecţiune metabolică cronică caracterizată prin niveluri ridicate de glucoză în sânge, care au potenţialul de a afecta diverse organe pe termen lung. Boala poate apărea la toate vârstele, diabetul de tip 2 fiind cel mai des întâlnit. Un management corespunzător poate ţine afecţiunea sub control, prevenind complicaţiile. În absenţa acestuia, boala poate conduce spre consecinţe severe, cum ar fi, de exemplu, boala arterială periferică, retinopatia diabetică, nefropatia diabetică, piciorul diabetic şi, în unele cazuri, coma diabetică. Adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi respectarea cu stricteţe a tratamentului recomandat de medicul diabetolog sunt foarte importante atât pentru menţinerea sub control a afecţiunii, cât şi pentru prevenirea apariţiei acestor complicaţii.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu diabet zaharat beneficiază atât de consultaţii de specialitate şi de analize de laborator specifice, cât şi de cele mai bune recomandări privind dieta personalizată şi planul de tratament, gândite pentru atingerea ţintelor terapeutice şi a menţinerii parametrilor cheie (glicemie, hemoglobină glicozilată, profil lipidic, valori tensionale şi greutate corporală) în limite normale.

Când apare diabetul zaharat şi câte tipuri există?

Diabetul zaharat este consecinţa unei producţii insuficiente de insulină sau a răspunsului inadecvat al organismului la aceasta, ceea ce conduce la acumularea de glucoză în sânge – hiperglicemie. Acest dezechilibru poate provoca, în timp, diverse complicaţii ale diabetului, precum boli de inimă, leziuni nervoase sau probleme oculare.

Există mai multe tipuri de diabet zaharat, însă indiferent de natura acestuia necesită o abordare integrată, multidisciplinară. Diabetul zaharat de tip 2 este caracterizat de o producţie insuficientă de insulină sau de rezistenţă la aceasta. Diabetul zaharat de tip 1, însă, este o afecţiune autoimună care distruge celulele producătoare de insulină. Diabetul poate apărea inclusiv în timpul sarcinii (diabet gestaţional), gravida necesitând o monitorizare mult mai atentă. Deşi în cele mai multe dintre cazuri dispare după naştere, expune pacientele la un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 la sarcinile viitoare sau ulterior, pe parcursul vieţii. În ceea ce priveşte prediabetul, acesta indică niveluri crescute de glucoză, însă sub pragul diagnosticului de diabet de tip 2.

Alte forme rare includ diabetul zaharat 3c, legat de leziuni pancreatice, diabetul LADA cu debut lent, MODY cauzat de mutaţii genetice, diabet zaharat neonatal (permanent sau tranzitoriu) şi diabetul fragil, care se manifestă prin oscilaţii severe ale glicemiei şi are nevoie adesea de tratament spitalicesc sau chiar transplant de pancreas.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii au acces la toate analizele de laborator pentru screeningul şi diagnosticul acestei afecţiuni, inclusiv testul de toleranţă la glucoză. Probele de sânge prelevate de la pacienţi vor fi analizate în Laboratoarele SANADOR, acreditate RENAR, dotate cu tehnologie performantă şi reactivi CE de calitate, conform standardelor internaţionale.

Care sunt simptomele diabetului şi cum poate fi diagnosticat?

Simptomatologia în diabetul zaharat de tip 1 apare brusc prin urinări frecvente (poliurie), senzaţie intensă de sete (polidipsie), uscăciune a gurii, ingerarea unei cantităţi crescute de alimente datorită unui apetit crescut (polifagie). Acestora li se mai pot alătura oboseala excesivă, vederea neclară, amorţeala în mâini sau în picioare, vindecarea foarte lentă a rănilor, precum şi infecţii frecvente ale pielii, dar şi infecţii vaginale. În contrast, diabetul tip 2 poate evolua asimptomatic pentru o perioadă lungă de timp, de ani de zile, fiind adesea descoperit întâmplător cu ocazia unor analize de rutină.

Diagnosticarea diabetului zaharat tip 2 cu evoluţie silenţioasă, dar cu valori glicemice între 130-200 mg%, implică deja un progres de 6-7 ani al bolii, cu dispariţia unei părţi semnificative a celulelor beta-secretorii, producătoare de insulină. Boala evoluează inevitabil, indiferent de tratament, deoarece celulele restante sunt suprasolicitate pe măsură ce numărul lor scade. Prediabetul poate fi detectat prin analize de sânge, iar un semn clinic posibil este pielea întunecată în unele părţi ale corpului (acanthosis nigricans). Diabetul gestaţional, de obicei, nu prezintă simptome evidente, dar poate fi depistat în săptămânile 24-28 ale sarcinii în cadrul controalelor prenatale.

Pentru stabilirea diagnosticului de diabet zaharat, medicul diabetolog poate recomanda diferite teste, precum: glicemia a jeun, glicemia aleatorie şi testul Hb A1c, testarea hemoglobinei glicate sau glicozilate, pentru a măsura nivelul glucozei. La SANADOR, pacienţii cu diabet zaharat beneficiază de screening şi diagnostic precoce, precum şi de servicii medicale complete, de la consiliere pentru un stil de viaţă sănătos la tratamente personalizate şi măsuri de prevenire ale complicaţiilor diabetului.

În ce constă tratamentul modern al diabetului zaharat?

Diabetul zaharat necesită o abordare complexă, multidisciplinară şi un tratament individualizat. Un management eficient al bolii implică, pe lângă o colaborare strânsă între medic şi pacient, şi monitorizarea periodică a glicemiei, respectarea regimului alimentar recomandat de specialist, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, cu efectuarea de exerciţii fizice zilnice, şi tratamentul specific fiecărui tip de diabet. Monitorizarea glucozei din sânge reprezintă o componentă cheie în evaluarea eficacităţii planului de tratament. Regimul alimentar va fi unul personalizat, pentru fiecare pacient în parte, şi recomandat numai de un medic specializat în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Întocmirea şi respectarea unei diete adecvate pentru fiecare pacient în parte şi planificarea orarului meselor reprezintă aspecte esenţiale în gestionarea diabetului, având un impact semnificativ asupra nivelului de glucoză la pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune, dar şi în prevenţia diabetului zaharat. De exemplu, contorizarea carbohidraţilor devine crucială pentru cei care utilizează insulină. De asemenea, adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase contribuie şi la prevenirea sau la gestionarea unor afecţiuni care se asociază cu diabetul, precum obezitatea, hipertensiunea arterială sau diverse boli cardiovasculare. De asemenea, exerciţiile fizice regulate cresc consumul de glucoză, deci scad glicemia, fiind esenţiale în managementul diabetului.

La SANADOR, pacienţii cu diabet beneficiază de tratament personalizat şi integrat, abordând atât boala de bază, cât şi eventualele complicaţii şi comorbidităţi. Consulturile interdisciplinare (nefrologie, neurologie, endocrinologie, oftalmologie, chirurgie vasculară) şi testele de laborator sunt efectuate pentru depistarea şi tratarea precoce a complicaţiilor, asigurându-se îngrijire de calitate sub îndrumarea unor medici diabetologi cu o vastă experienţă şi foarte bine pregătiţi.

Managementul diabetului zaharat la SANADOR

La SANADOR, pacienţii au acces la investigaţii specifice pentru screeningul şi diagnosticul diabetului zaharat, efectuate cu ajutorul unor echipamente ultraperformante, de ultimă generaţie, pentru rezultate cât mai corecte. Odată diagnosticaţi, pacienţii beneficiază de un management eficient al bolii, astfel încât aceasta să fie ţinută sub control şi, în acest fel, să se prevină şi eventualele complicaţii – retinopatia diabetică, neuropatia diabetică, nefropatia diabetică, piciorul diabetic. În cazul în care deja astfel de complicaţii au apărut, pacienţii care aleg serviciile SANADOR beneficiază, de asemenea, de cele mai bune îngrijiri şi tratamente moderne, cu avantaje multiple, asigurate de medici foarte bine pregătiţi şi cu experienţă în gestionarea optimă a diabetului zaharat, într-un mod individualizat. De pildă, pentru piciorul diabetic, chirurgia vasculară reprezintă una dintre opţiunile importante de tratament, care poate salva membrele afectate de boală.

Totodată, datorită existenţei unui management integrat, la SANADOR sunt tratate prompt şi adecvat şi afecţiunile asociate ale acestei boli, precum hipertensiunea arterială, dislipidemiile, dar şi obezitatea. Atunci când există indicaţii în acest sens, la Spitalul Clinic SANADOR, pacienţii cu obezitate morbidă pot beneficia de intervenţii de chirurgie bariatrică, în condiţii de maximă siguranţă. În plus, Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat din ţară în care funcţionează un Compartiment de Primiri Urgenţe, unde pacienţii cu urgenţe legate de diabetul zaharat pot primi toate îngrijirile de care au nevoie.

viewscnt