Mâncarea nesănătoasă ne poate afecta somnul profund

Mâncarea nesănătoasă ne poate afecta somnul profund

Pentru că ceea ce mâncăm este atât de important pentru sănătate, oamenii de ştiinţă şi-au propus să investigheze dacă unele dintre efectele diferitelor diete asupra sănătăţii ar putea implica modificări ale somnului.

Mai multe studii epidemiologice au arătat că ceea ce mâncăm este asociat cu modificări ale somnului. Cu toate acestea, puţine studii au investigat modul în care dieta în sine afectează direct somnul. O modalitate de a face acest lucru este de a pune acelaşi participant să consume diete diferite într-o ordine aleatorie.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la universitatea Uppsala, din Suedia, au investigat modul în care mâncarea nesănătoasă afectează somnul.

Participanţii sănătoşi au consumat o dietă nesănătoasă, precum şi una mai sănătoasă, într-o ordine aleatorie.

După dieta nesănătoasă, calitatea somnului profund al participanţilor s-a deteriorat, în comparaţie cu cei care au urmat dieta mai sănătoasă.

„Atât dieta săracă, cât şi somnul slab cresc riscul mai multor afecţiuni de sănătate publică", spune dr. Jonathan Cedernaes, medic şi profesor asociat de biologie celulară medicală la universitatea din Uppsala.

În acest context, aşa-numitele studii de intervenţie au lipsit până acum; studii concepute pentru a permite izolarea efectului mecanic al diferitelor diete asupra somnului.

Studii epidemiologice anterioare au arătat că dietele cu un conţinut mai mare de zahăr, de exemplu, sunt legate de un somn mai slab.

Cu toate acestea, somnul este o interacţiune a diferitelor stări fiziologice, după cum explică dr. Cedernaes

„De exemplu, somnul profund poate fi afectat de ceea ce mâncăm, dar niciun studiu nu a investigat până acum ce se întâmplă dacă consumăm o dietă nesănătoasă şi apoi a comparat-o cu calitatea somnului după ce aceeaşi persoană urmează o dietă sănătoasă", spune medicul.

Potrivit acestuia, ceea ce este interesant în acest context este faptul că somnul este foarte dinamic.

Somnul nostru este format din diferite stadii cu funcţii diferite, cum ar fi somnul profund care reglează eliberarea de hormoni, de exemplu.

În plus, fiecare etapă de somn este marcată de diferite tipuri de activitate electrică în creier.

Acest lucru reglează diverse aspecte cum ar fi cât de odihnitor este somnul şi diferă în funcţie de diferitele regiuni ale creierului.

„Dar profunzimea sau integritatea etapelor de somn poate fi, de asemenea, afectată negativ de factori precum insomnia şi îmbătrânirea. Anterior, nu s-a investigat dacă pot apărea modificări similare în etapele noastre de somn după expunerea la diferite diete", a precizat medicul.

Fiecare sesiune de studiu a implicat mai multe zile de monitorizare într-un laborator de somn, de aceea, doar 15 persoane au fost incluse în studiu.

În total, 15 tineri sănătoşi cu greutate normală au participat la două sesiuni.

Participanţii au fost mai întâi examinaţi în ceea ce priveşte aspecte precum obiceiurile lor de somn, care trebuiau să fie normale şi să se încadreze în intervalul recomandat (o medie de şapte până la nouă ore de somn pe noapte).

În ordine aleatorie, participanţii au primit atât o dietă mai sănătoasă, cât şi o dietă nesănătoasă. Cele două diete conţineau acelaşi număr de calorii, ajustate la necesarul zilnic al fiecărui individ.

Printre altele, dieta nesănătoasă conţinea un conţinut mai mare de zahăr şi grăsimi saturate şi mai multe alimente procesate.

Mesele din fiecare dietă trebuiau să fie consumate la ore ajustate individual, care au fost potrivite în cele două condiţii alimentare.

Fiecare dietă a fost consumată timp de o săptămână, în timp ce somnul, activitatea şi programul de masă al participanţilor au fost monitorizate la nivel individual.

După fiecare dietă, participanţii au fost examinaţi într-un laborator de somn. Acolo, li s-a permis mai întâi să doarmă o noapte normală, în timp ce activitatea lor cerebrală a fost măsurată pentru a li se monitoriza somnul.

Apoi, participanţii au fost ţinuţi treji în laboratorul de somn, înainte de a li se permite să-;i recupereze somnul, care a fost înregistrat şi în acest caz.

Cercetătorii au văzut că participanţii au dormit pentru aceeaşi perioadă de timp atunci când au consumat cele două diete.

Acest lucru s-a întâmplat atât în timp ce urmau dietele, cât şi după ce au trecut la o altă dietă, identică.

În plus, la cele două diete, participanţii au petrecut aceeaşi perioadă de timp în diferitele stadii de somn.

Oamenii de ştiinţă au fost interesaţi în mod special de investigarea proprietăţilor somnului profund al participanţilor.

Eu au analizat, în mod specific, activitatea undelor lente, o măsură care poate reflecta cât de reparator este somnul profund.

Cercetătorii au fost intrigaţi să observe că, somnul profund a prezentat o activitate mai mică a undelor lente atunci când participanţii au consumat mâncare nesănătoasă (junk food), în comparaţie cu consumul de alimente mai sănătoase.

Acest efect a durat şi în a doua noapte, după ce participanţii au trecut la o dietă identică.

Concluziile cercetătorilor arată că, în esenţă, dieta nesănătoasă a dus la un somn profund mai puţin adânc.

Ei au remarcat faptul că modificări similare ale somnului apar odată cu îmbătrânirea şi în afecţiuni precum insomnia.

„Se poate presupune, din perspectiva somnului, că în astfel de afecţiuni ar trebui să se acorde o importanţă mai mare regimului alimentar", explică dr. Cedernaes.

Cercetătorii nu ştiu în prezent cât de durabile pot fi efectele asupra somnului ale unei diete mai nesănătoase.

Studiul nu a investigat dacă somnul profund mai puţin adânc poate altera funcţiile care sunt reglate de somnul profund, de exemplu.

„Ar fi, de asemenea, interesant să se efectueze teste funcţionale, de exemplu pentru a vedea dacă funcţia de memorie poate fi afectată. Aceasta este reglată în mare măsură de somn", a mai arătat dr. Cedernaes.

El a mai precizat că ar putea fi la fel de interesant să se cunoască cât de durabile sunt efectele observate.

„În prezent, nu ştim ce substanţe din dieta nesănătoasă au înrăutăţit profunzimea somnului profund", a subliniat medicul.

Potrivit acestuia, dietele nesănătoase conţin adesea atât proporţii mai mari de grăsimi saturate şi zahăr, cât şi o proporţie mai mică de fibre alimentare.

„Ar fi interesant de investigat dacă există un anumit factor molecular care joacă un rol mai important. Intervenţia noastră în dietă a fost, de asemenea, destul de scurtă şi atât conţinutul de zahăr, cât şi cel de grăsimi ar fi putut fi mai mare. Este posibil ca o dietă şi mai nesănătoasă să fi avut efecte mai pronunţate asupra somnului", a mai precizat medicul.

Rezultatele au fost publicate luni, în revista Obesity.

viewscnt