Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Columbia au demonstrat că meditaţia creşte fluxul sanguin la nivelul inimii. Aceştia au folosit scanările PET-CT pentru a arăta că meditaţia transcendentală poate îmbunătăţi sănătatea cordului.
Cercetătorii americani au găsit pacienţi cu boli coronariene care au inclus meditaţia în regimul lor de viaţă şi-au observat că fluxul de sânge cardiac în cazul acestora s-a mărit cu mai mult de 20%.
„Acesta a fost primul studiu care a arătat că la beneficiile asupra sistemului cardiovasculare aduse de modificarea stilului de viaţă, prin exerciţii fizice structurate şi consiliere dietetică, se adaugă meditaţia transcendentală”, a declarat dr. Robert Schneider, co-autorul studiului.
Potrivit siteului Healthimaging.com, tehnica de meditaţie transcendentală a fost capabilă să inverseze efectele bolilor coronariene evaluate de imagistică prin PET- CT. În studiul lor, cercetătorii au împărţit la întâmplare 56 de pacienţi în patru grupuri: cei care au beneficiat de reabilitare cardiacă, cei care au făcut meditaţie transcendentală, meditaţie transcendentală plus reabilitare cardiacă şi persoanele care au primit îngrijire normală.
37 de pacienţi au finalizat studiul. Din acel grup, pacienţii care au practicat meditaţia transcendentală şi reabilitarea cardiacă şi-au mărit fluxul de sânge miocardic cu 20,7%. Reabilitarea cardiacă a îmbunătăţit fluxul cu 5,8%, în timp ce tratamentul obişnuit a scăzut fluxul sanguin cu 10,3%.
„Deşi acesta este un studiu preliminar, el sugerează că meditaţia transcendentală poate îmbunătăţi funcţia inimii la pacienţii cardiovasculari”, a adăugat Schneider.
Includerea meditaţiei în scop preventiv şi curativ
Schneider a menţionat că cercetările anterioare au stabilit stresul psihosocial ca factor de risc pentru bolile coronariene. Cu toate acestea, tehnicile de reducere a stresului nu sunt de obicei incluse în reabilitarea cardiacă.
Cercetarea a fost publicată în Journal of Nuclear Cardiology. Oamenii de ştiinţă americani cred că sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu şi sugerează că profesioniştii din sistemul medical ar trebui să ia în considerare includerea acestei intervenţii simple în programele de tratament şi prevenire cardiovasculară.
Depresia şi durerea pot fi alungate cu ajutorul meditaţiei
Meditaţia este eficientă şi în tratarea depresiei şi anxietăţii, având chiar un rol similar cu medicamentele antidepresive, conform siteului Scientificamerican.com.
Prestigioasa publicaţie Huffington Post susţine că există cercetări care sugerează că meditaţia poate reduce tensiunea arterială, răspunsul la durere, nivelul hormonilor de stres şi chiar sănătatea celulară. Meditaţia produce o diminuare semnificativă a durerii, mai mare decât cea adusă de morfină sau alte analgezice care, în general, reduc cu aproximativ 25% senzaţia de durere raportată.