Ministerul Sănătăţii a elaborat metodologia pe baza căreia vor fi selectate cele 25 de spitale construite din PNRR

Ministerul Sănătăţii a elaborat metodologia pe baza căreia vor fi selectate cele 25 de spitale construite din PNRR

Ministerul Sănătăţii a finalizat metodologia pe baza căreia vor fi selectate cele 25 de spitale construite cu fonduri din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

De construcţia acestor spitale se va ocupa o nouă instituţie, Agenţia Naţională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS), înfiinţată recent de guvern.

Metodologia elaborată de minister prioritizează investiţiile în infrastructura publică de sănătate, inclusiv în echipamentele şi aparatura medicală, cu fonduri din PNRR.

Astfel, pe baza metodologiei vor fi selectate cel puţin 25 de obiective de investiţii ce presupun construcţia şi dotarea de spitale la nivel naţional, din lista de 49 de proiecte înscrise de către Ministerul Sănătăţii în 2021 şi agreate cu Comisia Europeană.

Investiţia totală în construcţia de noi spitale şi dotarea acestora însumează circa 1,7 milarde euro.

Noile construcţii vor trebui să respecte cerinţele de eficienţă energetică (NZEB), conform legislaţiei naţionale şi standardele de calitate şi performanţă existente la nivel internaţional.

Includerea proiectelor în lista proiectelor finanţate prin PNRR va fi propusă de către Ministerul Sănătăţii, pe baza metodologiei de prioritizare.  Proiectele de spitale reţinute trebuie să fie în stadiu avansat de elaborare a documentaţiei (studiu de fezabilitate, proiect tehnic), pentru a avea şanse să fie finalizate până în 2026.

Lista va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern, ulterior demarându-se procedurile de finanţare specifice fiecărei investiţii.

viewscnt