Ministerul Sănătăţii clarifică reglementările şi extinde domeniile în care asistenţii medicali şi moaşele pot profesa în regim independent

Ministerul Sănătăţii clarifică reglementările şi extinde domeniile în care asistenţii medicali şi moaşele pot profesa în regim independent

Asistenţii medicali şi moaşele vor putea profesa mai uşor şi în mai multe domenii ca persoane fizice independente, prevede un proiect de ordin elaborat de Ministerul Sănătăţii, care actualizează reglementările existente.

Proiectul modifică şi completează normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent, aprobate prin ordinul ministrului sănătăţii nr. 1.454/2014.

Ordinul nr. 1454/2014 conţine reglementări privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent, însă actul normativ conţine lacune care afectează aplicarea sa.

"Întrucât de la intrarea în vigoare şi până în prezent, s-au constatat o serie de disfuncţionalităţi în aplicarea actului normativ menţionat, datorate fie unor formulări neclare sau lapidare, fie chiar inexistenţei unor prevederi necesare, considerăm că se impune completarea Ordinului ministrului sănătăţii nr.1454/2014", afirmă autorii proiectului, în referatul de aprobare.

Astfel, în martie 2022 s-a cerut un punct de vedere Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind posibilitatea ca furnizorii de îngrijiri medicale să încheie contracte cu casele de asigurări de sănătate.

CNAS a răspuns că acest lucru nu este posibil, deoarece este necesară modificarea în prealabil a Legii 95/2006.

Astfel, Ministerul Sănătăţii a elaborat proiectul noului ordin care reglementează posibilitatea ca exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent să poată fi efectuată nu doar în unităţi sanitare, ci şi în ”instituţii şi alţi furnizori de servicii de îngrijiri medicale, autorizate conform legii, cu care asistentul medical generalist, moaşa sau asistentul medical a încheiat relaţii contractuale în vederea furnizării de servicii de îngrijiri medicale ca persoană fizică independentă”.

Această precizare este necesară deorece, în prezent, persoana fizică independentă nu poate exercita profesia în relaţie contractuală cu furnizorii de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu autorizaţi.

De asemenea, noul ordin reglementează structura funcţională a cabinetelor de practică independentă. Aceaste prevederi sunt necesare deoarece actul normativ în vigoare prevede serviciile de îngrijiri medicale care pot fi furnizate în regim independent şi dotarea minimă obligatorie pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea cabinetelor de practică independent, dar nu este reglementată structura funcţională a cabinetelor de practică independentă ceea ce împiedică obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Proiectul de ordin reglementează mai clar şi avizul pentru înregistrarea ca persoană fizică independentă, în condiţiile în care, în legislaţia actuală, acest aviz nu este reglementat în mod expres şi este confundat cu avizul anual necesar pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical.

Ministerul Sănătăţii clarifică, în noul proiect, şi obligaţiile şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cabinetele de practică independentă înfiinţate şi organizate în temeiul Legii nr.31/1990 privind societăţile comerciale,  precum şi cele din structura fundaţiilor şi asociaţiilor.

"Faţă de formularea prezentă, noul text statuează detaliat cadrul legal de înfiinţare şi organizare a cabinetelor din cadrul persoane juridice (SRL, SA), asociaţii şi fundaţii, încurajând şi susţinând aceste forme de înfiinţare, aliniind în mod unitar condiţiile şi obligaţiile legale ale furnizorilor de servicii de îngrijire, crescând totodată accesul populaţiei la servicii de îngrijire", mai arată referatul de aprobare.

viewscnt