Ministerul Sănătăţii va introduce reguli clare pentru clinicile de chirurgie estetică, care să includă documente privind calificarea personalului

Ministerul Sănătăţii va introduce reguli clare pentru clinicile de chirurgie estetică, care să includă documente privind calificarea personalului

Ministerul Sănătăţii va introduce reguli clare pentru clinicile de chirurgie estetică, care să includă documente privind calificarea personalului, printr-un ordin de ministru, a anunţat luni ministrul Sorina Pintea.

Astfel, fiecare cabinet de chirurgie estetică va fi obligat să obţină din partea direcţiilor de sănătate publică (DSP) din subordinea Ministerului Sănătăţii autorizaţii de funcţionare.

“Vom introduce expres în acel act normativ obligativitatea ca la obţinerea autorizaţiei de funcţionare să se depună şi un document privind calificarea personalului. (...) Noi le vom menţiona ca, atunci când un cabinet se va autoriza, vom şti sigur că va avea şi resursa umană corespunzătoare”, a afirmat Sorina Pintea, citată de Mediafax.

În prezent, Colegiul Medicilor lucrează pentru a actualizarea sistemului informatic, care va permite pacienţilor să verifice dacă medicii au documentele necesare pentru a profesa în România, potrivit ministrului.

Anunţul vine după ce o anchetă publicată de Libertatea.ro a arătat că un italian care a apelat la o falsă identitate a făcut zeci de operaţii la clinici private din România, deşi nu are studii de medicină, în baza unui aviz emis de direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti (DSPMB), aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Italianul Matteo Politi a operat sub o identitate falsă, pretinzând că îl cheamă Matthew Mode şi este un chirurg englez cu studii la Johns Hopkins University School of Medicine din Statele Unite.

Matteo Politi este un italian din Veneţia cu doar opt clase absolvite, care a primit o sentinţă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare în Italia, după ce a minţit că este medic, potrivit publicaţiei menţionate.

Începând din martie 2018, Matthew Mode a operat în cinci clinici din Bucureşti. Falsul medic a fost descoperit de Colegiul Medicilor din România, care a făcut plângere la parchet.

Ulterior, DSPMB a admis că un funcţionar de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală i-a eliberat falsului chirurg italian Matteo Politi un cod de parafă în 23 martie 2018.

În urma verificărilor demarate de DSPMB, Ministerul Sănătăţii a anunţat vineri că a fost descoperit încă un caz asemănător celui al falsului medic italian Matteo Politi.

viewscnt