Un nou studiu condus de specialişti de la centrele de cercetare pentru cancer ale universităţilor Yale şi Maryland arată că administrarea combinaţiei de medicamente ixabepilone şi bevacizumab (IXA+BEV) este bine tolerată şi s-a dovedit eficientă în tratarea cancerului ovarian rezistent la tratamente pe bază de platină/taxan. Datele mai arată că tratamentul poate creşte în mod semnificativ supravieţuirea fără progresie şi supravieţuirea globală.
„Este absolută nevoie de noi abordări pentru a trata cu succes recidiva cancerului ovarian, întrucât în prezent tratamentele pentru aceste paciente sunt limitate. Rezultatele acestui studiu identifică o combinaţie de medicamente care poate reprezenta un tratament eficient pentru acest tip de cancer ovarian“, a declarat dr. Alessandro Santin, profesor de obstetrică, ginecologie şi ştiinţe reproductive la Yale, autorul senior al studiului.
Cancerul ovarian este cea mai letală malignitate ginecologică. Potrivit Societăţii Americande de Cancer, în fiecare an, în Statele Unite, aproape 20.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian şi peste 12.000 de femei vor muri din cauza bolii.
În 2020, în România au fost diagnosticate cu cancer ovarian 1.909 de femei şi 1.121 au decedat din cauza acestei boli.
IXA este un agent de stabilizare a microtubulilor şi poate fi benefic pentru pacientele tratate cu platină/paclitaxel. Bevacizumab (BEV) este un anticorp care împiedică formarea de noi vase de sânge şi a demonstrat activitate clinică în cancerul ovarian.
În acest studiu de fază II, cercetătorii au desemnat aleatoriu 78 de paciente pentru a primi IXA + BEV sau doar IXA. Obiectivul final principal a fost supravieţuirea fără progresie (PFS), respectiv supravieţuirea globală (OS). Siguranţa şi rata de răspuns au fost obiective finale secundare.
Cercetătorii au examinat şi dacă prezenţa proteinei TUBB3 în tumoră ar putea estima răspunsul clinic la aceste medicamente. Dintre cele 76 de paciente care au primit IXA+BEV, comparativ cu cele tratate doar cu IXA, rata de răspuns a fost de 33% faţă de 8%, cu beneficii clinice durabile de 6 luni pentru 37% şi 3%. Adminsitrarea BEV a îmbunătăţit semnificativ supravieţuirea fără progresie (5,5 luni faţă de 2,2 luni), şi supravieţuirea globală (10 luni faţă de 6 luni). Ambele regimuri terapeutice au fost bine tolerate.
“Ne aşteptăm ca descoperirile noastre să aibă implicaţii majore în domeniul oncologiei ginecologice, întrucât am găsit un nou tratament eficient pentru aceste tumori extrem de dificile, pentru care există puţine opţiuni“, a declarat dr. Dana M. Roque, profesor asociat în cadrul departamentului de oncologie ginecologică de la Universitatea din Maryland, autoarea principală a studiului.
Rezultatele au fost publicate în British Journal of Cancer.