Inhibitorii punctului de control imunitar în tratamentul cancerului ajută celulele T ale sistemului imunitar să recunoască şi să atace tumorile. Dar aceste imunoterapii nu sunt eficiente împotriva tuturor tipurilor de cancer. O echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh a descoperit acum modul în care anumite celule cresc rezistenţa la imunoterapii. Ei au studiat un model de şoarece cu cancer ovarian şi au descoperit că ţintirea unei căi de semnalizare în aceste celule a îmbunătăţit răspunsurile tumorale la imunoterapie.
Imunoterapia poate fi foarte eficientă pentru mulţi pacienţi cu diverse tipuri de cancer cum ar fi melanomul, cancerul capului şi gâtului şi cancerul pulmonar. Cu toate acestea, imunoterapia funcţionează relativ prost în cancerul ovarian. În jur de 10% dintre paciente obţin un beneficiu care tinde să fie mai puţin substanţial decât în cazul pacienţilor cu alte tipuri de tumori, explică autorul senior al cercetării, medicul Ronald Buckanovich, prof. dr. în medicina la Pitt şi co-director al Women's Cancer Research.
Pentru cercetători, scopul acestui studiu a fost de a înţelege de ce cancerul ovarian este rezistent la imunoterapie pentru a determina posibilitatea dezvoltării unor noi abordări terapeutice pentru a creşte eficacitatea tratamentului.
„Am descoperit că celulele sănătoase, non-canceroase, cunoscute sub numele de celule stem mezenchimale (CSM), sub influenţa celulelor canceroase, creează o barieră care împiedică celulele imune să intre în tumoră. În cancer, numim aceast fenomen ‚excludere imună tumorală‘. În plus, CSM recrutează şi promovează generarea altor celule imunosupresoare pentru a inactiva orice celulă imună care reuşeşte să penetreze această barieră. Acest lucru împiedică celulele imune să-şi facă treaba şi să ucidă celulele canceroase, chiar şi în prezenţa terapiei de stimulare a sistemului imunitar. Pe scurt, dacă nu poţi ajunge la serviciu, nu-ţi poţi face treaba. Imaginaţi-vă pompieri care au cele mai bune echipamente de stingere a incendiilor disponibile - dacă nu pot ajunge la incendiu din cauza drumurilor închise, nu vor putea stinge focul“, explică prof. dr. Buckanovich.
Cercetătorii au constatat că inhibarea unei căi de semnalizare cunoscută sub numele de calea de semnalizare Hedgehog (Hh), poate împiedica CSM să stabilească bariera şi poate inversa excluderea imună. Foarte important de asemenea, cercetătorii au arătat că inhibitorii căii de semnalizare Hedgehog, disponibili clinic, au putut restabili activitatea terapiei imune în modelele de cancer ovarian rezistente la imunoterapie.
Aceste constatări, publicate pe 12 noiembrie în Science Advances, au mai multe implicaţii clinice importante, spun cercetătorii. În primul rând, acest studiu implică puternic CSM ca ţintă terapeutică importantă pentru imunoterapia pacienţilor cu cancer ovarian. În plus, echipa a identificat alte ţinte terapeutice potenţiale care ar putea contribui la imunosupresie la pacienţii cu cancer ovarian. O proteină, numită proteina indusă TGF-beta (TGFBI - Transforming Growth Factor Beta-Induced este o proteină citokină care reglează o vastă varietate de procese biologice), a fost identificată şi poate anticipa la pacienţi răspunsul slab la imunoterapie.
În prezent, echipa dezvoltă noi terapii care vizează această proteină şi speră să înceapă studiile clinice pentru pacientele cu cancer ovarian în primăvară.