Noua variantă a virusului SARS-CoV-2 identificată în Marea Britanie, mai contagioasă decât cele precedente, a fost confirmată vineri oficial în România.
Noua mutaţie, identificată iniţial în Marea Britanie - dar confirmată ulterior în multe alte state -, face virusul cu 70% mai contagios şi infectează mai uşor şi copiii faţă de variantele anterioare, potrivit specialiştilor.
Persoana la care s-a confirmat noua variantă este o femeie din judeţul Giurgiu.
"Este vorba de o tânără de 27 de ani din judeţiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3 [ianuarie], cu simptome minime. A fost testată şi lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara ţării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunţită", a declarat vineri dr. Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş" din Bucureşti, la postul B1 TV.
"Dacă informaţiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Şi e mult mai contagios. Ne putem aştepta la o creştere a numărului de cazuri”, a completat medicul.
Ulterior, Ministerul Sănătăţii a confirmat informaţia. "Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvenţiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balş” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte", a precizat ministerul.
Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare, potrivit informării oficiale.
Mutaţiile sau modificările genetice apar în mod natural la toate virusurile pe măsură ce acestea infectează oameni şi se transmit de la o persoană la alta.
În cazul SARS-CoV-2, cercetătorii au calculat că apar câteva mutaţii pe lună în toate regiunile globului, astfel că până acum s-au acumulat câteva mii de mutaţii în genomul virusului de la apariţia acestuia, la finalul lui 2019.
Cele mai multe mutaţii nu au avut un efect important asupra virusului, încă câteva dintre ele îl pot modifica într-un mod semnificativ. Spre exemplu, unele mutaţi au potenţialul de a creşte rata de transmitere a virusului sau de a mări rata infecţiilor severe provocate.
Tocmai de aceea, cercetătorii subliniază importanţa detectării rapide a acestor schimbări pentru a identifica riscurile asociate.