Rezultatele unui proiect de cercetare sugerează o nouă abordare pentru tratarea glioblastomului, unul dintre cele mai frecvente şi devastatoare forme de cancer cerebral la adulţi.
Oamenii de ştiinţă de la universitatea Surrey, din Anglia, au arătat într-un studiu publicat de BMC Cancer, că un lanţ scurt de aminoacizi, peptida HTL-001, s-a dovedit eficientă în ţintirea şi inhibarea funcţiei unei familii de gene, responsabile de dezvoltarea glioblastomului multiform (GBM), genele Hox. Studiul a fost realizat pe modele celulare şi animale.
Peptida HTL-001 utilizată în studiu a fost supusă testelor de siguranţă şi este potrivită pentru studiile pe pacienţii cu GBM şi alte tipuri de cancer, spun specialiştii.
„Cei care suferă de glioblastom multiform au o rată de supravieţuire de 5% pe o perioadă de cinci ani, o cifră care nu s-a mai îmbunătăţit de decenii. Deşi suntem încă la începutul procesului, proiectul nostru de şapte ani oferă o licărire de speranţă pentru găsirea unei soluţii pentru controlarea genei Hox, care este asociată cu dezvoltarea GBM şi a altor tipuri de cancer şi care s-a dovedit până acum greu de ţintit“, a declarat Hardev Pandha, coordonator de proiect şi profesor de oncologie medicală la universitatea din Surrey.
Genele Hox sunt responsabile pentru creşterea sănătoasă a ţesutului cerebral, dar devin inactive, de obicei, după naştere, după o activitate viguroasă în dezvoltarea embrionară.
În cazul în care aceste gene sunt „pornite“ din nou, inadecvat, activitatea lor poate duce la progresia cancerului. Dereglarea genei Hox în GBM este cunoscută de mult timp.
Proiectul a fost realizat în colaborare cu universităţile din Leeds şi Texas, şi cu HOX Therapeutics, o companie start-up a centrului de cercetare din cadrul universităţii din Surrey.
„Există o nevoie disperată de noi căi de tratament pentru aceste tumori cerebrale agresive. Vizarea unor gene implicate în dezvoltare, cum este cazul genelor HOX, care sunt pornite în mod anormal în celulele tumorale, ar putea fi o modalitate nouă şi eficientă de a opri glioblastoamele să crească şi să devină potenţial letale“, a precizat şi prof. Susan Short, care a fost coautoare a studiului din partea uiversităţii din Leeds.
„Sperăm că această cercetare va duce în cele din urmă la tratamente noi şi eficiente atât pentru cancerele cerebrale, cât şi pentru alte tipuri de cancer, unde supraexprimarea genei HOX este o ţintă terapeutică clară“, a declarat la rândul său James Culverwell, CEO al HOX Therapeutics.