O cercetare leagă, în premieră, consumul ridicat de sare de riscul de diabet

O cercetare leagă, în premieră, consumul ridicat de sare de riscul de diabet

Un studiu stabileşte pentru prima dată o posibilă legătură între consumul frecvent de sare şi diabetul zaharat de tip 2. Persoanele care prezintă risc de diabet zaharat de tip 2 ştiu deja că trebuie să evite zahărul, dar noua cercetare sugerează că ar trebui să renunţe şi la sare.

Un nou studiu condus de universitatea americană Tulane şi publicat în numărul din noiembrie al revistei Mayo Clinic Proceedings a constatat că adăugarea frecventă de sare în alimente a fost asociată cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2.

Studiul a chestionat peste 400.000 de adulţi înregistraţi în UK Biobank cu privire la consumul de sare.

Pe parcursul unei perioade medii de urmărire de 11,8 ani, peste 13.000 de cazuri de diabet zaharat de tip 2 s-au dezvoltat în rândul participanţilor.

În comparaţie cu cei care nu au folosit „niciodată" sau „rar" sare, participanţii care „uneori", „de obicei" sau „întotdeauna" au adăugat sare au avut un risc respectiv cu 13%, 20% şi 39% mai mare de a dezvolta diabet zaharat de tip 2.

„Ştim deja că limitarea sării poate reduce riscul bolilor cardiovasculare şi al hipertensiunii arteriale, dar acest studiu arată pentru prima dată că scoaterea sării din dietă ar putea ajuta şi la prevenirea diabetului zaharat de tip 2", a declarat autorul principal, prof. dr. Lu Qi, de la facultatea de Sănătate Publică şi Medicină Tropicală a Universităţii Tulane, din Statele Unite.

El precizează că sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina de ce consumul ridicat de sare ar putea fi legat de un risc mai mare de diabet zaharat de tip 2.

Cercetătorul crede că sarea încurajează oamenii să mănânce porţii mai mari, crescând astfel şansele de a dezvolta factori de risc precum obezitatea şi inflamaţia.

Studiul a constatat o asociere între consumul frecvent de sare şi Indicele de Masă Corporală (IMC), şi un raport talie/şold mai mare.

Potrivit cercetătorului american, următorul pas este efectuarea unui studiu clinic care să controleze cantitatea de sare pe care o consumă participanţii pentru a se să observa efectele.

Studiul Tulane a fost unul observaţional şi poate doar să sugereze o asociere, şi nu o cauzalitate între consumul de sare şi riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, întrucât ar putea fi implicaţi şi alţi factori.

Prof. Qi spune că nu este niciodată prea devreme pentru a adopta un regim alimentar cu conţinut scăzut de sare.

„Nu este o schimbare dificil de făcut, dar ar putea avea un impact extraordinar asupra sănătăţii", a comentat profesorul.

viewscnt