Cercetători de la Edith Cowan University au identificat o legătură importantă între artrită şi riscul de boli hepatice grave la persoanele cu o afecţiune genetică frecvent întâlnită în Australia.
Se estimează că în jur de 100.000 de australieni poartă un genotip cu risc ridicat pentru hemocromatoză, o afecţiune întâlnită la persoanele cu origini nord europene, în care organismul acumulează prea mult fier.
Asta poate crea multe complicaţii, una dintre cele mai grave fiind fibroza hepatică avansată, care poate duce la ciroză şi cancer hepatic.
Depistarea precoce a fibrozei hepatice avansate poate ajuta clinicienii să identifice indivizii care sunt cei mai expuşi riscului şi poate reduce apariţia complicaţiilor ulterioare.
Cercetătorii de la ECU, în colaborare cu specialişti de la Institutul pentru Cercetări Medicale QIMR Berghofer, au descoperit că artrita este un predictor puternic pentru dezvoltarea problemelor hepatice importante din punct de vedere clinic la persoanele cu hemocromatoză.
Cercetarea a studiat 112 persoane cu hemocromatoză. Dintre cele 19 persoane cu fibroză hepatică în stadii avansate 3, 4, 84% au avut şi artrită. Dintre cei 65 de subiecţi fără artrită, doar 5% au avut fibroză hepatică avansată.
Profesorul John Olynyk, autorul senior al studiului, a spus că rezultatele au multe implicaţii pentru cei care trăiesc cu hemocromatoza, sau care au un risc să dezvolte această afecţiune.
„Întrucât fibroza hepatică poate fi îmbunătăţită prin tratament este important să se determine cu exactitate prezenţa sau absenţa fibrozei hepatice avansate atunci când pacienţii sunt evaluaţi. Recomandăm ca persoanele cu hemocromatoză, care au artrită, să fie evaluate în mod corespunzător pentru prezenţa fibrozei hepatice avansate“, a declarat prof. Olynyk.
El a mai menţionat că studiul ar putea salva mulţi indivizi de la proceduri inutile.
„Este foarte puţin probabil ca persoanele cu hemocromatoză, care nu au artrită la diagnostic, să aibă fibroză hepatică avansată, şi astfel o biopsie hepatică n-ar mai fi necesară. Aceste persoane ar putea fi monitorizate pentru dezvoltarea fibrozei prin alte metode non-invazive“, a spus prof. Olynyk.
Această asociere cu artrita ar putea ajuta la diagnosticarea mai multor persoane cu hemocromatoză, proces de cele mai multe ori dificil din cauza faptului că multe simptome sunt relativ nespecifice şi destul de comune în populaţia generală, a mai spus profesorul.
„Persoanele cu background corespunzător, care prezintă artrită sau boli de ficat ar trebui să fie întotdeauna evaluate pentru hemocromatoză, mai ales atunci când nu este clar de ce există o problemă“, a mai spus profesorul.
Studiul a fost publicat recent în jurnalul online Mayo Clinic Proceedings.