Un studiu realizat la universitatea din Helsinki a descoperit un mecanism prin care bacteriile Borrelia sunt capabile să evite sistemul imunitar uman.
„Descoperirile noastre deschid căi complet noi care ar putea opri, prin vaccinuri sau terapii medicamentoase, bacteriile Borrelia să mai evite sistemul imunitar”, a declarat Konstantin Kogan de la Institutul de Biotehnologie, din cadrul universităţii din Helsinki.
Bacteriile Borrelia vizează sistemul complementului, parte din sistemul imun înnăscut. Sistemul complementului este un mecanism endogen format dintr-un sistem enzimatic multifuncţional, respectiv din proteine şi glicoproteine plasmatice din serul sanguin, a căror funcţie principală este aceea de a distruge invadatorii sau de a asista alte elemente ale sistemului imunitar, anticorpii şi celulele fagocitare, să elimine agenţii patogeni din organism. Sistemul complementului este reglat de o serie de proteine de pe suprafaţa celulelor şi din serul sanguin.
„Unul dintre cele mai semnificative mecanisme patogene ale bacteriilor Borrelia este capacitatea lor de a evita sistemul de complement prin ataşarea la suprafaţa lor a unei proteine umane cunoscută sub numele de factor H, care reglează sistemul complementului. Sarcina principală a factorului H este aceea de a proteja celulele şi structurile umane. Bacteriile Borrelia au dezvoltat mai multe proteine de care se leagă factorul H”, explică Taru Meri de la Facultatea de Ştiinţe Biologice şi de Mediu.
Cercetătorii s-au concentrat în special pe o singură proteină Borrelia numită FhbA, şi au descoperit că legarea factorului H de FhbA de pe suprafaţa bacteriilor le protejează de sistemul imunitar uman.
Cercetătorii au analizat genomurile a peste o sută de specii diferite de Borrelia, şi au descoperit că toate cele care provoacă febră recidivantă şi cel puţin una care provoacă borrelioză (boala Lyme), au o proteină FhbA foarte asemănătoare.
Oamenii de ştiinţă şi-au publicat descoperirile în PLOS Pathogens.