Pentru prima dată, cercetătorii au dezvoltat o formă a acidului gras omega-3, acidul docosahexaenoic (DHA), care este capabil să treacă în retina ochiului pentru a preveni declinul vederii legat de boala Alzheimer, diabet şi alte afecţiuni.
DHA care se găseşte în capsulele de ulei de peşte şi în alte suplimente este, de obicei, într-o formă numită DHA triacilglicerol (TAG).
Deşi TAG-DHA are beneficii în alte părţi ale corpului, acesta nu ajunge la ochi deoarece nu poate călători din fluxul sanguin în retină.
Pentru studiu, cercetătorii au creat o nouă formă lizofosfolipidică de DHA, botezată LPC-DHA.
În studiile efectuate pe şoareci, LPC-DHA a reuşit să crească DHA în retină şi să reducă problemele oculare asociate cu procesele asemănătoare cu Alzheimer.
„Suplimentul alimentar LPC-DHA este mult superior TAG-DHA în ceea ce priveşte îmbogăţirea DHA din retină şi ar putea fi potenţial benefică pentru diferite retinopatii la pacienţi", a declarat Sugasini Dhavamani, profesor asistent de cercetare în cadrul departamentului de medicină al universităţii Illinois, din Chicago.
Potrivit cercetătoarei, noul compus oferă o nouă abordare terapeutică pentru prevenirea sau atenuarea disfuncţiei retinei asociate cu boala Alzheimer şi cu diabetul.
Prof. Dvamani a prezentat cercetarea la Discover BMB, reuniunea anuală a Societăţii Americane de Biochimie şi Biologie Moleculară, care a avut loc în perioada 25-28 martie la Seattle.
În ochii sănătoşi, DHA este concentrat în retină, unde ajută la menţinerea fotoreceptorilor, celulele care convertesc lumina în semnale care sunt trimise la creier. Deficitul de DHA în retină este asociat cu pierderea vederii.
Persoanele cu boala Alzheimer, precum şi cele cu diabet, retinită pigmentară, degenerescenţă maculară legată de vârstă şi tulburări peroxisomale, au frecvent niveluri anormal de scăzute de DHA în retină, şi, drept urmare, deficienţele de vedere sunt frecvente.
Creşterea conţinutului de DHA retinian ar putea ajuta, dar pentru a fi livrat la retină, acesta ar trebui să poată fi mai întâi absorbit din intestin în fluxul sanguin şi apoi să treacă din fluxul sanguin în retină.
„Creşterea DHA din retină la doze fezabile din punct de vedere clinic nu a fost posibilă până acum din cauza specificităţii barierei hemato-retiniană, care este incompatibilă cu specificitatea barierei intestinale", a declarat Dhavamani.
Recentul studiu utilizează o abordare nouă a suplimentului LPC-DHA care depăşeşte atât bariera intestinală, cât şi pe cea hemato-retiniană şi îmbunătăţeşte funcţia retiniană, spune profesorul.
Cercetătorii au testat suplimentul LPC-DHA la şoareci crescuţi pentru a prezenta procese similare cu cele întâlnite în boala Alzheimer cu debut precoce.
După şase luni, şoarecii care au fost hrăniţi zilnic cu LPC-DHA au prezentat o îmbunătăţire de 96% a conţinutului de DHA din retină. Cercetătorii au observat şi conservarea structurii şi funcţiei retinei.
În acelaşi timp, suplimentele de TAG-DHA nu au avut niciun efect asupra nivelului de DHA sau a funcţiei retiniene.
Rezultatele sugerează că suplimentele de LPC-DHA ar putea contribui la prevenirea declinului funcţiei vizuale legat de Alzheimer.
Cercetătorii spun că această abordare ar trebui să fie utilă şi pentru alte afecţiuni în care deficienţa de DHA şi afectarea vederii sunt frecvente.
Doza de LPC-DHA utilizată în cadrul studiului este echivalentă cu aproximativ 250 până la 500 de miligrame de acizi graşi omega-3 pe zi la om.
Deoarece aceste studii au fost efectuate la şoareci, ar fi necesare studii suplimentare pentru a confirma că LPC-DHA este sigur şi eficient pentru utilizarea la om.