O nouă variantă de coronavirus se răspândeşte în Europa. Ce se ştie până acum

O nouă variantă de coronavirus se răspândeşte în Europa. Ce se ştie până acum

Subvarianta XEC a SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, a fost raportată în cel puţin 11 ţări europene după ce a apărut în Germania în această vară, dar până în prezent nu îndeplineşte criteriile pentru a fi o variantă de interes sau îngrijorătoare.

O nouă variantă de coronavirus care se răspândeşte în Europa şi la nivel mondial ar putea deveni în curând dominantă, avertizează experţii în sănătate.

Varianta XEC este un hibrid al subvariantelor omicron anterioare KS.1.1 şi KP.3.3, care este în prezent dominantă în Europa.

Mutaţiile variantei XEC ar putea să o ajute să se răspândească mai uşor în această toamnă, au declarat experţii în sănătate pentru presă.

Cu toate acestea, XEC încă nu îndeplineşte criteriile pentru a deveni o variantă de îngrijorare sau de interes pentru autorităţile de sănătate publică, potrivit unui purtător de cuvânt al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

„Un număr foarte limitat de infecţii asociate cu XEC au fost raportate până în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt, potrivit euronews.

Oamenii de ştiinţă au identificat pentru prima dată varianta XEC la Berlin, în iunie, iar de atunci a fost detectată în cel puţin 11 ţări europene şi în alte patru ţări din întreaga lume.

Până în prezent, XEC reprezintă cel puţin 1 % din toate eşantioanele secvenţiate în Slovenia, Belgia, Germania şi Ţările de Jos, conform datelor institutului non-profit Scripps Research din Statele Unite, actualizate la începutul acestei luni.

De asemenea, varianta a fost identificat în Regatul Unit, Danemarca, Franţa, Irlanda, Suedia, Italia şi Spania, arată datele Scripps.

Datele de secvenţiere prezintă unele rezerve. Probele virale care sunt supuse secvenţierii genomice nu reprezintă în mod direct cazurile care circulă în comunitate şi nu toate laboratoarele urmăresc secvenţierea în acelaşi ritm.

Asta înseamnă că tulpinile care apar în datele de secvenţiere „pot să nu reprezinte prevalenţa reală a mutaţiilor în populaţie”, afirmă Scripps Research.

Chiar şi aşa, datele pot oferi indicii timpurii cu privire la modul în care evoluează virusul, oferind cercetătorilor şi agenţiilor medicale timp pentru a decide dacă sunt necesare contramăsuri specifice, cum ar fi vaccinuri modificate sau recomandări de sănătate publică.

Experţii consideră că vaccinurile împotriva Covid-19 existente ar trebui să fie eficiente împotriva variantei XEC, relatează BBC News.

„Anticipăm că XEC va avea proprietăţi similare cu variantele care circulă în prezent, fără nicio schimbare în ceea ce priveşte severitatea infecţiei sau eficacitatea vaccinului împotriva bolii severe”, a precizat purtătorul de cuvânt al ECDC.

Agenţia europeană recomandă vaccinarea înainte de sezonul de iarnă, având în vedere că protecţia scade în timp.

„Vaccinarea este cea mai eficientă măsură de protecţie împotriva formelor mai severe de Covid-19 şi de gripă sezonieră”, afirmă ECDC.

Noua variantă de coronavirus a fost raportată în întreaga lume, existând temeri că aceasta va deveni în curând tulpina dominantă a bolii Covid

Cazuri ale variantei XEC, detectate pentru prima dată în Germania în iunie, au fost raportate de atunci în Marea Britanie, Statele Unite, Danemarca şi alte ţări.

Experţii spun că această tulpină „preia acum conducerea” şi probabil va continua să se răspândească la nivel mondial.

Prevalenţa globală a variantei de coronavirus XEC după numărul de probe secvenţiate

Tulpina a fost detectată în cel puţin 15 ţări şi 12 state americane, conform paginii Outbreak.info a Scripps Research, care urmăreşte datele provenite din iniţiativa globală privind schimbul de date referitoare la gripă (GISAID).

Dar analiştii spun că noua tulpină este acum prezentă la sute de pacienţi din 27 de ţări din Europa, America de Nord şi Asia, şi că a existat în special o „creştere puternică” a XEC în Danemarca şi Germania.

Cele 15 ţări confirmate sunt Slovenia, Belgia, Germania, Ţările de Jos, Danemarca, Taiwan, Franţa, Israel, Italia, Suedia, Irlanda, Regatul Unit, Canada, Spania şi Statele Unite.

Prevalenţa XEC este mai scăzută în Statele Unite şi Canada şi a atins un maxim de 5,96% în cazurile europene la 19 august. Slovenia a înregistrat rate ridicate de infectare cu această variantă în luna august, peste 10 % din eşantioanele din ţară conţinând XEC.

Specialiştii spun că varianta XEC este mai contagioasă, dar că vaccinurile ar trebui să ofere în continuare o bună protecţie, deoarece face parte din familia omicron. Ei seubliniază, de asemenea, că este posibil ca tulpina XEC să devină subvarianta dominantă pe parcursul iernii.

Tulpina, o combinaţie a variantelor KS.1.1 şi KP.3.3, prezintă simptome similare cu cele ale altor variante ale coronavirusului, inclusiv oboseală, dureri de cap, dureri în gât şi temperaturi ridicate.

Cercetătorii solicită monitorizarea mai atentă a variantei XEC pentru a înţelege mai bine simptomele acesteia.

viewscnt