O posibilă cauză a evenimentelor trombotice asociate cu administrarea vaccinului AstraZeneca, identificată de cercetători

O posibilă cauză a evenimentelor trombotice asociate cu administrarea vaccinului AstraZeneca, identificată de cercetători

O echipă de cercetători britanici şi americani a identificat o posibilă cauză a evenimentelor trombotice survenite la unele persoane după administrarea vaccinului împotriva Covid-19 al AstraZeneca. 

Astfel, echipa de cercetători, din care au făcut parte şi angajaţi ai AstraZeneca, a publicat un studiu în "Science Advances" în care arată că reacţia adversă rară poate fi declanşată de modul în care adenovirusul folosit ca vector viral în serul AstraZeneca se leagă cu o anumită proteină din sânge, numită factor plachetar 4 (PF4) şi eliberată de trombocite.

Potrivit studiului, acest proces poate declanşa o reacţie în lanţ în sistemul imun care culminează cu formarea de cheaguri de sânge - o afecţiune numită trombocitopenie imunitară trombotică indusă de vaccin (VITT).

Totuşi, autorii studiului subliniază că VITT se declanşează doar în cazuri extrem de rare, deoarece este nevoie de un lanţ de evenimente compleze pentru apariţia acestei reacţii adverse.

"Datele noastre confirmă că PF4 se poate lega de adenovirus, un pas important în declanşarea mecanismului care duce la VITT. Identificarea mecanismului poate ajuta la prevenirea şi tratarea acestei tulburări", a explicat prof. Alan Parker, profesor la Şcoala de Medicină a Universităţii Cardiff şi unul din autorii studiului, citat de The Guardian.

Un reprezentant al AstraZeneca a declarat pentru BBC că noua cercetare oferă informaţii utile, iar compania cercetează moladilităţi de a utiliza rezultatele studiului pentru a elimina aceste reacţii adverse rare.

În aprilie 2021, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a decis că evenimentele trombotice pot fi considerate reacţii adverse foarte rare ale administrării vaccinului AstraZeneca, însă a recomandat utilizarea în continuare a serului la toate categoriile de vârstă, deoarece beneficiile depăşesc cu mult riscurile.

Cele mai multe cazuri de formare de cheaguri de sânge raportate în UE au apărut la femei cu vârsta de sub 60 de ani în perioada de 2 săptămâni de după administrarea vaccinului.

Experţii din cadrul EMA nu au identificat factori specifici de risc pentru apariţia acestor evenimente trombotice în urma administrării vaccinului AstraZeneca. Mai mult, relaţia de cauzalitate nu a fost niciodată clară.

viewscnt