O echipă de cercetare afiliată facultăţii de stomatologie din cadrul Universităţii din Montreal, Canada, a identificat o proteină umană care ar putea avea beneficii dincolo de sănătatea orală şi dentară. Cercetătorii susţin că această proteină poate ajuta la prevenirea bolii Alzheimer.
Studii recente arată că o proteină prezentă în epiteliul gingival (partea din gingie care înconjoară dinţii) are proprietăţi antimicrobiene, în special împotriva bacteriei porphyromonas gingivalis (P. gingivalis). Pe lângă un rol semnificativ în boala parodontală, această bacterie a fost asociată şi cu boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Studiul arată că SCPPPQ1, o proteină exprimată de celulele epiteliului adjuvant, are potenţial antibacterian şi ar putea încetini sau chiar distruge dezvoltarea P.gingivis.
„Potenţialul antibacterian al proteinei SCPPPQ1 ar putea fi exploatat nu numai pentru a limita boala parodontală, dar şi ca o abordare de tratament pentru a verifica efectele bacteriilor asupra creierului şi a altor zone în care acestea se răspândesc“, a declarat Antonio Nanci, cercetător şi profesor la departamentul de stomatologie al Universităţii din Montreal, care a condus studiul.
„Această proteină ar putea oferi o strategie suplimentară în abordarea problemei rezistenţei bacteriene“, a precizat Charline Mary, cercetător postdoctoral, autorul principal al articolului care însoţeşte cercetarea.
Dinţii, puncte de intrare pentru bacterii
Mediul oral este al doilea cel mai important microbiom din corpul uman după intestin, de care este strâns legat. În interiorul gurii, epiteliul joncţional este partea gingiei care etanşează ţesutul de susţinere a dinţilor, ferindu-l de mediul oral agresiv. Pe scurt, rolul său este acela de a face gingia să adere la dinte şi să limiteze astfel trecerea bacteriilor printre cele două structuri.
„Dinţii sunt singurul loc în care învelişul integral al corpului uman poate fi penetrat, deci sunt un punct critic de intrare a bacteriilor. După cum ştim, de câţiva ani infecţia orală cu P. gingivalis este unul dintre factorii de risc majori pentru dezvoltarea bolii Alzheimer. Cum proteina SCPPPQ1 poate încetini creşterea acestei bacterii şi chiar o poate distruge, putem ataca direct la sursă cauza cestor probleme şi putem ajuta la prevenirea mai multor boli“, a explicat Nanci.
Următoarele faze ale cercetării vor studia în profunzime potenţialul proteinei SCPPPQ1 de a preveni boala parodontală, de exemplu, prin adăugarea în pasta de dinţi, şi vor evalua capacitatea sa de a distruge bacteriile care au pătruns deja în ţesutul dintre gingie şi dinţi.
„Acesta este începutul unei aventuri interesante şi promiţătoare, care readuce stomatologia în prim-plan în ceea ce priveşte starea generală de sănătate“, a spus Nanci.
Studiul, publicat recent în revista Scientific Reports, a fost realizat în colaborare cu cercetători de la Université Laval din Québec şi Universitatea McGill din Montreal.