O proteză revoluţionară, controlată de respiraţie

O proteză revoluţionară, controlată de respiraţie

Cercetătorii de la Oxford au dezvoltat o proteză a mâinii care este controlată de respiraţia utilizatorului.

Proteza, mai ieftină, mai simplă şi mai uşoară se alimentează şi este controlată cu ajutorul respiraţiei utilizatorului şi poate fi folosită fără a limita mişcările corpului, aşa cum se întâmplă în cazul protezelor cu ham, alimentate printr-un sistem de cabluri.

„Este una dintre primele abordări de design cu adevărat noi pentru controlul unei proteze de la apariţia sistemului acţionat prin cablu, în urmă cu peste două secole”, a spus autorul principal, profesorul Jeroen Bergmann, din cadrul departamentului de ştiinţe inginereşti, a universităţii Oxford.

În prezent, cea mai utilizată proteză funcţională a mâinii este cea alimentată cu cabluri, care poate fi prohibitiv de scumpă din cauza costurilor asociate cu montarea şi întreţinerea profesională necesară.

Noua abordare, publicată în revista Prosthesis, oferă un dispozitiv alternativ alimentat de propriul corp utilizatorilor pentru  care costurile, întreţinerea, confortul şi uşurinţa de utilizare sunt considerente principale.

Prin reglarea respiraţiei, utilizatorii alimentează o mică turbină Tesla construită special, care poate controla cu precizie mişcările degetelor protezei. Volumul de aer necesar pentru alimentarea unităţii poate fi realizat şi de copiii mici, iar angrenajul din dispozitiv determină viteza acţiunii de prindere.

 „Se estimează că peste 40 de milioane de persoane din întreaga lume prezintă deficienţe ale membrelor superioare dar nu au niciun acces la vreo formă de îngrijire cum sunt  protezele. În plus, protezele pentru membrele superioare, disponibile în prezent pacienţilor, nu sunt adesea nici accesibile, nici adecvate, în special în medii cu resurse reduse, a declarat primul autor dr. Vikranth H. Nagaraja, de la departamentul de ştiinţe inginereşti, de la Oxford.

Fără cablu şi ham, noua proteză este uşoară şi potrivită pentru copiii şi adolescenţii care sunt încă în creştere. Sunt necesare doar o întreţinere şi instruire minime, pentru uşurinţa utilizării în comparaţie cu alte proteze, spun specialiştii.

viewscnt